RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rusi nas skužili: Izvozimo im gvinejske breskve

Napisano 13.08.2016. 19:25

Još je na snazi privremena zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju, a osim službenih izjava kako se aktivno radi na rješavanju ovog problema, javnosti nije objašnjeno koji je pravi razlog zabrane.

Dnevni Avaz objavljuje kako je došao do informacije da je razlog za zabranu izvoza iz BiH u najveću državu svijeta - 18 tona breskvi! Točnije, u pitanju su breskve koje je neko iz BiH prodao kao naš proizvod bjeloruskoj kompaniji „Gaz venture", a koja ih je kasnije pokušala uvesti u Rusiju.

Ruski carinici primijetili su ovu sumnjivu pošiljku na svojoj granici te istragom utvrdili kako su breskve zapravo porijeklom iz Gvineje i kako su praćene lažnim fitosanitarnim certifikatom upravo iz naše države. Voće je prije nekoliko dana uništeno te je donesena službena odluka kako se zbog ovog prekršaja našoj zemlji zabranjuje izvoz voća i povrća u Rusiju.

Ruska strana bila je na oprezu zbog brzog i neočekivanog rasta izvoza voća i povrća iz naše zemlje u tu zemlju. Stoga je i velika količina breskvi izazvala pažnju. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine u Rusiju smo izvezli voća u vrijednosti od 19.848.475 KM, dok je, primjerice, u cijeloj prošloj godini izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 23.208.826 KM. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, praktično, ostvarena cijela prošlogodišnja norma.

Ostaje nerazjašnjeno tko je izdao fitosanitarni certifikat naše države za breskve uzgojene u Gvineji te tko je uvezao u BiH breskve iz Gvineje te ih prepakirao i prodao kao bh. proizvod.

Kroz sličnu situaciju BiH je već jednom prošla, a u pitanju je afera vezana uz izvoz svježeg mesa po povoljnim uvjetima u Tursku. I u ovom slučaju problem je bio reeksport mesa kroz BiH. No, zabrana izvoza u Tursku nije uslijedila, donosi Dnevni Avaz.


Nema komentara

Anketa

Ustavi