RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stoje blokirani milijuni za razvoj turizma na Vranici

Napisano 12.09.2011. 11:58

Fojnica - Neriješeni vlasnički odnosi koče razvitak turizma na Vranici, turističkom biseru SBŽ-a

Stoje blokirani milijuni za razvoj turizma na Vranici

■ Turizam zahtijeva nastavak ulaganja, milijuni stoje blokirani zbog vlasničkih odnosa
■ 50 tisuća turista godišnje posjeti Vranicu, a uz zimski uloženo je i u razvoj ljetnog turizma, tako da Vranica nudi sadržaje tijekom cijele godine.
■ Milijun KM namijenjenih razvoju turizma blokirano je Rekreacijskom centru Brusnica. S radom su počeli prije četiri godine, a trenutačno raspolažu s 12 apartmana, restoranom, dva ski-lifta i drugim pratećim sadržajima. Neriješeni vlasnički odnosi su glavni problem, koče sve daljnje projekte, a posebno razvoj infrastrukture

Turistički biser u središnjoj Bosni, planina Vranica s vrhovima visokim i do dvije tisuće metara, posljednjih je godina doživjela turistički procvat. Samo na lokalitetima Poljana i Fratarske staje u posljednjih nekoliko godina izgrađeno je ili se gradi nekoliko stotina objekata. Godišnje ovaj dio planine Vranice posjeti oko 50 tisuća turista, a uz zimski dosta je uloženo i u razvoj ljetnog turizma tako da Vranica turistima nudi sadržaje tijekom cijele godine. No, turizam zahtijeva nastavak ulaganja, a milijuni osigurani za razvoj turističkih potencijala stoje blokirani zbog neriješenih vlasničkih odnosa. Konkretno, zemljište na kojima su izgrađeni turistički objekti u državnom je vlasništvu. Prema regulacijskom planu kojeg je usvojilo OV Fojnice, područje Poljane i Fratarskih staja podijeljeno je na 720 parcela. Prije godinu dana općinske su vlasti podnijele zahtjev da se uradi prijenos vlasništva nad zemljištem, s države na lokalnu vlast. Problem je nastao kada je od općine zatraženo izdvajanje pola milijuna KM za završetak procesa. Kako općina Fojnica nije u stanju osigurati tražena sredstva, doveden je u pitanje daljnji razvoj turizma jer preduvjet za nova ulaganja su riješeni vlasnički odnosi.

„U ovako neuređenoj državi teško je opstati. Mi u Rekreacijskom centru Brusnica na prekretnici smo, ugasiti poduzeće ili dobiti potporu za rješavanje problema od vlasti. Neriješeni vlasnički odnosi koče sve daljnje projekte, a posebno razvoj infrastrukture. Samo u agenciji Odraz blokirano je 40 milijuna KM za razvoj turizma, a nama konkretno blokiran je milijun KM odobren za investicije na ovom lokalitetu“, kaže Juro Iviš, vlasnik RC Brusnica, koji prednjači u razvoju turizma na Vranici. S radom su počeli prije četiri godine, a trenutačno raspolažu s 12 apartmana, restoranom, dva ski-lifta i drugim pratećim sadržajima. Osim Fojničana u turističke potencijale Vranice spremni su ulagati i mnogi drugi. Među njima i poznati glumac Enis Bešlagić. Na Vranici je kaže našao mir, a planinu osobito rado posjećuje ljeti. Spreman je dovesti i brojne svoje kolege glumce i druge osobe iz javnog života kako bi Vranica bila promovirana kao turističko odredište.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi