RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stručnjaci s Korzike posjetit će uzgajivače smilja u Hercegovini

Napisano 06.07.2016. 16:34

U razdoblju od 3. do 15. srpnja, stručnjak s Korzike za uzgoj i preradu smilja posjetit će 15 vodećih uzgajivača i prerađivača smilja diljem Hercegovine (Trebinje, Ljubinje, Bileća, Stolac, Mostar, Ljubuški, Široki Brijeg i Čapljina). Ovu aktivnost organizirao je USAID / Sweden FARMA II projekt, a u realizaciju terenskih aktivnosti uključen je i REDAH. Cilj ove posjete jeste hercegovačkim proizvođačima prenijeti iskustva o uzgoju i preradi smilja s Korzike, obzirom da je ta regija pionir u uzgoju smilja u svijetu.

U proteklih desetak godina potražnja za smiljem na svjetskom tržištu je u konstantnom porastu, što je dovelo do njegove ugroženosti na prirodnim staništima u BiH i regiji, te je započeto s promocijom njegovog uzgoja. Od procijenjenih 80 hektara nasada smilja u 2014. godini, danas se procjenjuje da je pod smiljem u Hercegovini više od 1.000 hektara. Eterično ulje i proizvodi na bazi smilja su uglavnom namijenjeni izvoznim tržištima, te je prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID / Sweden FARMA II projekta vrijednost izvoza ovih proizvoda u 2015. godini premašila 2 milijuna KM. Izvoz eteričnih ulja u 2015. godini iznosio je preko 3,2 milijuna KM, s najvećim udjelom upravo ulja od smilja.

Imajući u vidu porast proizvodnje smilja u BiH, ovom posjetom se žele stvoriti i pretpostavke za uspostavu jedinstvenog standarda kvalitete za eterično ulje smilja porijeklom iz Hercegovine, što će omogućiti njegovo brendiranje i povećati mu prepoznatljivost i konkurentnost na svjetskom tržištu, prenosi Poskok.info.


Nema komentara

Anketa

Ustavi