RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Studija utjecaja na okoliš rađena prije više od 20 godina!

Napisano 18.02.2013. 11:56

Fojnica - Stigla presuda kojom je ukinuta okolišna dozvola za hidrocentralu

Studija utjecaja na okoliš rađena prije više od 20 godina!

Okolišna dozvola je mijenjana i po pitanju snage hidrocentrale. Tako je snaga povećana sa 1,5 na 1,9 megavata

Stanovnici Gojevića i Bakovića još 2009. tužili su Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je izdalo okolišnu dozvolu poduzeću JESS Busovača za izgradnju mini hidrocentrale Luke na rijeci Željeznici. Poduzeće JESS iz Busovače prodalo je koncesiju poduzeću Company Peeb iz Travnika koje je dobilo odobrenje za gradnju centrale od Federalnog ministarstva prostornog uređenja u kolovozu prošle godine. 

Međutim odluka o odobrenju gradnje nije pravomoćna jer se protiv njega vodio upravni spor. Prodavac koncesije poduzeće JESS bilo je dužno obavijestiti novog koncesionara o nastalim upravnim sporovima. Uskoro će puna tri mjeseca kako mještani Gojevića i Bakovića dežuraju na rijeci Željeznici kako bi spriječili izgradnju minihidrocentrale snage 1,9 megavata. 

Bruno Božić, odvjetnik mještana, je potvrdio da je stigla prva presuda od pet upravnih sporova koji se vode na sudovima protiv investitora hidrocentrala.

„Dobili smo ovih dana prvu presudu iz županijskog suda u Sarajevu po našoj prvoj tužbi protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je izdalo okolišnu dozvolu. Presuda je u korist mještana Gojevića i Bakovića kojom je osporen zaključak Federalnog ministarstva jer je mijenjana okolišna dozvola koje je dobilo poduzeće JESS u smislu snage hidrocentrale. Povećana je sa 1,5 na 1,9 megavata. Druga stvar je što je studija koja opravdava izgradnju minihidrocentrale rađena prije rata, prije više od 20 godina i nije dobro urađena. Svi podaci koji su korišteni u studiji više nisu relevantni. Zbog toga je sud presudio u korist mještana i poništio okolišnu dozvolu. Čekamo još četiri presude i mislim da će sve biti u korist mještana Gojevića i Bakovića“ kazao je Božić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi