RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Troškovi života dvostruko veći od plaća

Napisano 30.10.2016. 13:21

Prema službenim podacima, u Bosni i Hercegovini je danas više od 550 tisuća nezaposlenih građana, a radnici uživaju sve manje prava, dok su radni uvjeti sve lošiji. Možda zvuči nevjerojatno, ali je činjenica da je prosječna plaća u BiH u protekle četiri godine narasla, ni manje ni više, nego sedam maraka, piše Večernji list.

 

Nesklad plaća i košarice

Tako je tijekom ove godine, prema službenim podacima Agencije za statistiku BiH, bosanskohercegovački djelatnik, u prosjeku, zaradio je 830 KM. Prije četiri godine, dakle 2012. godine, na tekući račun radniku su u prosjeku uplaćivane 823 marke. Tako su u četiri godine plaće radnika povećane za cijelih sedam maraka. To je prosjek, a vjerojatno je ovo povećanje, pa makar i skromno, otišlo na račun onih s “debljim” novčanikom.

U isto vrijeme značajno su porasli troškovi života, pa je tako, prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka košarica 2012. godine iznosila 1793 marke, a u međuvremenu je do danas “skočila” na 1854 KM, povećana je za 61 KM.

Ni prognoze za budućnost plaća djelatnika, nažalost, nisu nimalo optimistične jer, kako naglašavaju poslodavci, ništa ne upućuje na to da bi moglo doći do rasta plaća u skorijoj budućnosti. Radnici više brinu o očuvanju radnog mjesta, pa makar plaće bile i manje. I sindikalni vođe ističu kako je zabrinjavajuća činjenica da su troškovi života dvostruko veći od plaća, te napominju da taj podatak dovoljno govori sam za sebe.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi