RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Turizam može pokrenuti razvoj Posavske županije

Napisano 28.01.2012. 10:59

Završna konferencija projekta suradnje Orašja i Vinkovaca

Turizam može pokrenuti razvoj Posavske županije

Općina Orašje u partnerstvu sa Vinkovcima provodi projekt VIOR - Povijesno nasljeđe u turističkom projektu Vinkovaca i Orašja . Projekt VIOR završava u Vinkovcima 31. siječnja 2012. godine a nakon toga prigodnim sadržajima okončat će i projekt za općinu Orašje.

Prekogranična suradnja

Uspješan projekt prekogranične suradnje za vinkovački dio VIOR-a značio je održavanje završne konferencije sa prikazanim rezultatima i provedenim aktivnostima (vodič, brošura, info pano, film, web stranica, turistički mobilni info paviljon, edukativne radionice za djelatnike u turizmu), sve u cilju popularizacije i većeg uključivanja povijesnog nasljeđa u turističku ponudu. Na nekoliko lokacija u Vinkovcima održani su jučer jednodnevni sadržaji završne konferencije. Od hotela Slavonija, motela Kunjevci pa do odlaska do gradskog muzeja gdje svi sudionici bosanske i slavonske Posavine bili su uključeni u program „Noći muzeja“. Koordinatorica projekta i direktor hotela Slavonija Ivan Cvitković je na samom početku uputio pozdravne riječi za uspješnu završnicu VIOR projekta. Trenutak je bio prigodan i za obilazak lokacije na kojoj je pronađen najstariji indoeuropski kalendar/posuda - vinkovački „Orion“, uz stručna tumačenja prof. dr. sc. Aleksandra Durmana. Taj je ugledni profesor inače otvorio i veliku priču o posavskom Abonosu i različitim projektima povezao Orašje s Vinkovcima. Nisu izostale ni riječi pohvale prekogranične suradnje kroz VIOR projekt dužnosnika Vinkovaca i Orašja. Projekt je još jednom prezentiran kroz projekcije video uradaka u kojoj je posebno mjesto imao Abonos - hrast prošlog vremena i prirodni turistički brend Orašja i bosanske Posavine.

Brojna predavanja

Primjeri iz prakse pokazali su kako turizam može postati jedan od pokretača razvitka dva područja. Tijekom predavanja ugledni znanstvenici imali su predavanja o temi „Uloga prirodnih resursa (šuma) u turizmu i rekreaciji“, „Arheološki nalaz i ‚brendiranje‛ na primjeru projekta VIOR“, „Perspektiva implementacije prirodnog i arheološkog nasljeđa u interpretaciji baštine na primjeru Projekta VIOR“, „Povijesno nasljeđe i kulturni turizam na primjeru Vinkovaca“.
- I mi smo u Posavskoj županiji određene mjere koje bi mogle turizam pretvoriti kao jednu od poluga ovoga područja. Ne možemo proizvoditi strojeve, računala ali imamo svoju tradiciju, imamo poljoprivredu“ kaže Hajrudin Hadžidedić, direktor Turističke zajednice Posavske županije.

RAZVOJ

Perspektiva

■ „Imamo svoju tradiciju, imamo poljoprivredu, imamo autohtone sorte, običaje, korparstvo, vlakove, imamo folklorne manifestacije kao osnovu za razvoj tog tipičnog proizvoda bosanske Posavine. Sve to znači da bi upravo turizam mogao biti jedan od pokretača razvoja PŽ-a a ovakvi projekti tome doprinose, tvrdi Hadžidedić.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi