RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Livnu i Tomislavgradu dostava svježeg mlijeka na kućni prag

Napisano 14.12.2017. 23:18

Jučer je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije ministar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić, potpisao ugovore sa sudionicima pilot Projekta „Domaće livanjsko i tomislavgradsko mlijeko na kućnom pragu“.

Ukupno je potpisan 21 ugovor s proizvođačima mlijeka, koji svježe mlijeko distribuiraju direktno do krajnjeg potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije potiče poljoprivredne proizvođače kroz različite programe i mjere poticaja, te se ovim Pilot projektom želi potaknuti i ciljana skupina proizvođača mlijeka koja svoje proizvode plasira izravno kupcima na svom kućnom pragu ili ih dostavlja na kućni prag kupca.

Svrha Pilot projekta je podržati i one proizvođače koji nisu u sustavu otkupa mlijeka ili su u sustavu tek manjim dijelom, uz istovremenu popularizaciju konzumacije svježeg domaćeg mlijeka među lokalnim stanovništvom.

Kroz pripremnu fazu Pilot projekta, Ministarstvo je kod odabranih sudionika kroz popunjavanje anketnih upitnika došlo do podataka o ukupno proizvedenim količinama mlijeka na obiteljskim gospodarstvima i količinama mlijeka, koje se dostavljaju potrošačima na kućni prag. Na temelju tih podataka, pristupilo se realizaciji spomenutog Pilot projekta, te je izvršena nabava i dodjela mljekarskih boca, a svakome od sudionika dodijeljena je i jednokratna financijska pomoć u iznosu od 2.000,00 KM za nabavku potrebne opreme za veću higijensku ispravnost svježeg mlijeka, kao i nabava opreme za kvalitetno čuvanje i transport svježeg mlijeka do krajnjeg potrošača, piše Livno-Online.

Jedan od ciljeva ovog projekta je animirati potrošače da u svakodnevnoj prehrani koriste svježe mlijeko koje im dolazi na kućni prag u najkraćem lancu opskrbe, od proizvođača do potrošača, a od istog mogu sami, za potrebe svoje obitelji napraviti tradicionalne proizvode kao što su mladi sir, domaće kiselo mlijeko, i dr.. S ovim ciljem Ministarstvo će provesti promotivnu kampanju da bi informiralo što veći broj lokalnog stanovništva o mogućnosti korištenja ovog načina opskrbe svježim domaćim mlijekom, istodobno omogućavajući gospodarstvima koja se bave ovakvim načinom prodaje svojih proizvoda ostanak i opstanak na svojim gospodarstvima, kao i očuvanje stočnog fonda i tradicije proizvodnje domaćih proizvoda od nepasteriziranog domaćeg mlijeka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi