RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Posavini ostalo 150 duhanara

Napisano 22.11.2011. 09:42

Proizvodnja duhana sve manje popularna u Posavskoj županiji

U Posavini ostalo 150 duhanara

U tvornici Bosanac završili su posao na otkupu robnog tipa duhana virginija

Otkup duhana u Posavini pokazao je još jednu godinu svu složenost te proizvodnje. Ponovno je na površinu isplivao katastrofalan podatak o desetkovanom broju posavskih duhanara. Prije desetak godina, kada su proizvodnju duhana u Posavini zvali proizvodnjom posavskoga žutog zlata, bilo je oko tisuću proizvođača oba robna tipa duhana (berleya i virginije). Danas ih je preostalo tek oko 150 koji su vezani kooperantskim odnosima s Tvornicom duhana Bosanac Orašje.

Berley i virginija

Obišli smo TD Bosanac, nekada proizvodnog giganta, no danas u značajno smanjenim iskorištenim proizvodnim mogućnostima. Unatoč tomu u Bosancu nastoje ići ukorak s posljednjim znanstvenim metodama agrotehničkih mjera.
- Prvi smo u BiH krenuli u proizvodnju duhanskog rasada na hidroponijskom načinu proizvodnje rasada na vodenom rastvoru, korištenju navodnjavanja kap po kap i ostalim metodama, pojašnjava nam Ibrahim Hećimović, rukovoditelj proizvodnje.
- Trenutno smo završili posao na otkupu robnog tipa duhana virginija, a privodimo kraju i otkup berleya. Nadamo se da ćemo taj posao završiti do konca mjeseca, odnosno pripremiti dokumentaciju kako bismo stvorili pretpostavke za ostvarivanje poticaja za ovu godinu, dodaje Hećimović.

Teška meteo godina

Što se kvalitete posavskog duhana tiče, u Bosancu ističu kako je ova godina, što se duhanske proizvodnje tiče bila dosta specifična i teška (dugotrajna razdoblja bez padalina, visoke temperature) no unatoč tomu prinosi nisu drastično pali kako se očekivalo.
- Smanjenje prinosa kreće se u rasponu od oko 15 do najviše 20 postotaka. Što se berleya tiče, kakvoća je na visokoj razini bez obzira na meteorološke uvjete u ovoj godini, ističu u ovoj tvornici. Posavina je zona koja je tradicionalni prostor za proizvodnju duhana i gdje se može proizvesti odličnu kvalitetu, osobito berleyskog tipa duhana.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi