RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Višestoljetna stabla značajna su za šume, a mogu biti turistička atrakcija

Napisano 15.12.2011. 11:41

Šumarstvo - Međunarodna godina šuma 2011.

Višestoljetna stabla značajna su za šume, a mogu biti turistička atrakcija
 

Staro drveće veoma je značajno za naše šume i kroz stoljeća je za čovjeka igralo svoju ulogu, kaže profesor Ballian

Prof dr. Dalibor Ballian vrhunski je stručnjak za šume i redoviti profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu. Povod razgovora s profesorom bilo je snimanje dokumentarnog filma o višestoljetnom drveću u središnjoj Bosni za potrebe županijske Uprave šuma. Zanimalo nas je zašto treba čuvati stara stabla, mogu li ona biti turistička atrakcija na kojoj će lokalne zajednice nešto i zaraditi poput Grčke, SAD-a, Njemačke. Kako zaštiti stara stabla i sačuvati njihov genofond.

Čuvanje stabala

- Staro drveće veoma je značajno za naše šume. Nekad su ljudi u starom vijeku obožavali veliko drveće, izdvajali su dijelove šume, gajeve s velikim stablima koje su štovali. Naročito je u ono vrijeme bio štovan hrast lužnjak, hrast kitnjak. Kasnije se to štovanje proširilo na druga stabla. Dolaskom starih Slavena lipa također postaje jedno od svetih stabala, tisa uvijek igra svoju ulogu još od paganskih vremena. Razvojem čovječanstva stara stabla gube na svom značaju, mijenjaju se kulture, civilizacije, stabla ostaju mi prolazimo pored njih ne obraćamo pozornost, da bi se u zadnje vrijeme počeli intenzivno vraćat kroz neke znanstvene discipline jer u starim stablima je zapisano ono što mi nismo doživjeli, sve ono što je za nas interesantno. Ako želimo neku povijest rekonstruirati, moramo se osvrnuti na stara stabla i čitati te zapise uz njih. U zadnje vrijeme govorimo o klimatskim promjenama.

Atrakcija turistima

Jedini istinski zapisi o klimatskim promjenama su u starim stablima. To je jedan od razloga zašto sačuvati ta stabla. Ta stabla u principu predstavljaju našu povijest, povijesnu baštinu. Takva stabla imamo i u BiH. U središnjoj Bosni je bio poznati Carski hrast kod Novog Travnika od kojeg su ostali samo tužni ostaci. Tu je i veliki hrast lužnjak u selu Lugovi kod Kiseljaka koji je također nemarom lokalnih stanovnika zapaljen. Tu je i tisa, nedaleko od Zenice, Begova Hana u Pepelarima koja bilježi tisuću godina, kaže prof. dr. Dalibor Ballian.
- Posebna vrijednost starih stabala je njihova turistička atrakcija. Amerikanci su napravili sa svojim džinovskim sekvojama cijeli nacionalni park. Englezi se diče svojom tisom od dvije i pol tisuće godina. Nijemci imaju također periodična izdanja velikih stabala. U BiH također bi se mogla napraviti slična turistička ponuda posjete tim stablima. To je naša prirodna baština, kaže Ballian.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi