RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vitez - Niske temperature i oborine ugrozile poslovanje gospodarstvenika

Napisano 15.02.2012. 14:31

Vitez - Niske temperature i oborine ugrozile poslovanje gospodarstvenika

Radno vrijeme prodajnih centara skraćeno, tvrtke trpe velike štete

I FIS je skratio radno vrijeme za dva sata pa je sada, najveći trgovački centar na Balkanu, otvoren do 19 sati umjesto do 21 sat

Snježnog pokrivača visine sedamdesetak i više centimetara u Vitezu nije bilo od 1999. godine, a temperature koje su se spuštale do –25 stupnjeva, nisu zabilježene skoro 50 godina.

Na sreću takve snježne padaline i ekstremno niske temperature na ovom području nisu odnijele nijedan ljudski život, što je ipak najvažnije.No, u mnogo čemu takve vremenske (ne)prilike ljudima su zagorčale život, a velike probleme donijele su i viteškom gospodarstvu. Jer, život je već dva tjedna blokiran, promet je otežan ili danima i potpuno prekinut, dolazak na posao je vrlo otežan a iz udaljenijih naselja i nemoguć. Pogotovo je otežan dolazak kupaca i poslovnih ljudi u ovo poznato trgovačko središte.

Kako nam kaže poznati viteški gospodarstvenik, vlasnik tvrtke Ecos Anto Rajković, snijeg, led i hladnoća ovoj su tvrtki donijeli velike poteškoće u poslovanju. Naime, kaže Rajković, troše se posljednje zalihe repromaterijala za proizvodnju fleksibilnih cijevi, dovoz je u prekidu, pa tako i odvoz gotovih proizvoda.

A Ecos je najveći proizvođač fleksibilnih cijevi na prostoru bivše države i izvoznik u sve države okruženja, na Bliski Istok, pa i u zemlje Europske unije (Austrija, Mađarska, Slovenija...). Znatno je pala i prodaja elektro i vodo instalacijske opreme po čemu je, također, Ecos poznat.
„To su razlozi da smo za sve uposlene (127 djelatnika) skratili radno vrijeme za dva sata. Djelatnici koriste dio godišnjeg odmora, imamo velikih poteškoća u proizvodnji zbog nedostatka repromaterijala, a i isporuka naših proizvoda je iznimno otežana.
I nema dvojbe, ovakvo vrijeme ostavit će ozbiljnog negativnog traga na poslovanje tvrtke i ispunjavanje zacrtanog financijskog plana“, kaže Rajković.

■ POSLJEDICE

Posljedice će snositi i svi korisnici proračuna

Slična je situacija u nekim tvrtkama, čak je i gora. U MAKS-u, najvećem trgovačkom centru FIS, promet je prepolovljen a trpi i proizvodnja namještaja. I FIS je skratio radno vrijeme za dva sata pa je sada, najveći trgovački centar na Balkanu, otvoren do 19 a ne do 21 sat kako je to uobičajeno. To isto učinio je i Economic, GMS..., tvrtka IVA je ukinula drugu smjenu..., a slična je situacija i u drugim tvrtkama Poslovnog centra PC - 96. u kojemu je zaposleno više od 4 tisuće djelatnika. A posljedice ovakvog stanja, osjetit će i svi korisnici proračuna.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi