RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vitez - Pred rješavanjem tržnice

Napisano 21.05.2010. 11:21

Jedan od ozbiljnih infrastrukturnih problema koji opterećuju građane i narušavaju grad Vitez, svakako je gradska tržnica.
Građena je prije 50-ak godina prema tadašnjih potrebama i sukladno tadašnjim propisima, standardima i uvjetima. Bila je jedna od modernijih i funkcionalnijih na širem srednjobosanskom području. Protekli rat, brzi razvoj grada, višestruko povećanje stanovnika, daleko više prodavača, zub vremena…, sveli su vitešku tržnicu na ruglo “stisnuto” između stambenih zgrada, Doma zdravlja, Dječjeg vrtića, sportskog kompleksa…!
Tržnica ne zadovoljava ni minimalne higijensko-tehničke, prostorne, sanitarne ili bilo koje druge tražene i nužne uvjete i svaka ozbiljnija i odgovornija sanitarna ili pak tržna inspekcija rad bi odmah zabranila barem na većem dijelu tržnice i za određene proizvode.
Utorkom i subotom tržni prostor se “proširi” na sve strane, čak na ulicu i nogostupe, a prodaje se i trguje gdje tko stigne.
Pitanje dislokacije tržnice odavno je aktualizirano, a nova lokacija će biti, prema usvojenim izmjenama i dopunama regulacijskog plana, 100-200 metara dalje, na lokaciju uz sjeveroistočni dio Gradskog nogometnog stadiona i prostor u ratu porušenih i uništenih stotinjak privatnih garaža, na površini od sedam do osam tisuća četvornih metara.
Međutim, kako kažu dužnosnici općinske administracije, problemi su u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima i vlasništvu zemljišta na kojemu bi se gradila gradska tržnica.

Načelnik Alilović:
Projektno rješenje trebalo bi biti gotovo ove godine
Problemi se već godinama potenciraju, ali ne rješavaju, pa je gradnja, mišljenje je građana, još uvijek na “dugom štapu”. No, općinski načelnik Vlado Alilović nam kaže da će se ove godine pitanje gradske tržnice intenzivirati kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i kroz izradu projektnog rješenja koje bi trebalo biti gotovo u ovoj godini. Tek tada slijedi traženje načina financiranja izgradnje tržnice kroz koncesijski ugovor, javno-privatno partnerstvo ako se taj zakon u međuvremenu usvoji ili pak na neki treći način. A sve to ipak govori o dugom čekanju kada je u pitanju dislokacija i gradnja suvremene gradske tržnice u Vitezu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi