RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlada FBiH ne rješava pitanje Hercegovačke banke: Blokirano 29,8 miliona maraka!

Napisano 09.01.2011. 11:45
Hercegovačka Banka

Hercegovačka banka: Pod prinudnom upravom od 2001.

Na računima Hercegovačke banke u Mostaru, čiji status Vlada FBiH još nije uspjela riješiti, trenutno leži blokiranih 29.819.113 KM. Riječ je o sredstvima budžetskih korisnika, institucija, štediša i drugih depozitara. Federalnom zavodu PIO/MIO pripada 13.535.474 KM, namijenjenih za isplatu penzija. Iz Federalnog zavoda kazali su nam da su u više navrata tražili deblokadu sredstava kako bi ih mogli povući, ali da se to samo može uraditi prodajom banke.

Sudska presuda

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš izjavio je za „Avaz“ kako je na Vladi FBiH da konačno do kraja riješi pitanje statusa terminala u Dretelju, nekretnina koje su po sudskoj presudi u vlasništvu Hercegovačke banke.

- Mi smo bezbroj puta insistirali u prošloj godini da Vlada FBiH to dovrši. Terminali u Dretelju su bitna stvar za prodaju banke, kako bi budući kupac eventualno znao s kojom imovinom raspolaže. Dok se stvar s terminalima ne riješi, nema smisla prodavati banku. Iako postoji ZK izvadak da su ti terminali imovina banke, Vlada je to preko pravobranioca osporavala i to još do danas nije riješeno - kaže Barš.

U aprilu 2001., u vrijeme uspostave takozvane hrvatske samoupra ve, odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) i uz podršku SFOR-a, Hercegovačka banka je stavljena pod privremenu upravu međunarodne zajednice. Ovaj čin je obrazložen navodnim nestankom 54 miliona kuna, koje je Vlada Hrvatske upućivala udruženjima i institucijama Hrvata u BiH. Privremena uprava nad Hercegovačkom bankom u međuvremenu je predata Agenciji za bankarstvo FBiH.

Sudbina novca

Predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić rekao nam je da je konačno došlo vrijeme da se sazna kakva je sudbina novca koji leži na računu banke. - Činjenica je da banka još radi, da troši, a da nema nikakvih aktivnosti. To znači da se vrijednost depozita umanjuje. Tu najviše krivim Agenciju za bankarstvo FBiH, ali i politiku Federalne vlade. Ukoliko su depoziti prebačeni u neku drugu banku, teba da se zna po kakvim uvjetima se oni plasiraju, te čime mogu depozitari raspolagati - upitao je Lasić.

Sačuvani depoziti i imovina

- Hercegovačka banka još čuva svoje depozite i oni nisu nigdje prebačeni. Nakon izbijanja ekonomske krize, bila je sreća što je banka imala gotovinu koju je prikupila u naplati svojih potraživanja. Također, tada su bile dosta visoke kamate po depozitima, pa je stoga ova banka mogla pokrivati svoje troškove. U njoj je angažirano 20 ljudi koji su tu da zaštite njenu imovinu - ističe Barš.

Dnevni Avaz


Nema komentara

Anketa

Ustavi