RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Borovo: Karavana prijateljstva na 24. obljetnici ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika

Napisano 02.05.2015. 16:16
Borovo: Karavana prijateljstva na 24. obljetnici ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je na obilježavanju 24. obljetnice ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu istaknula da hrvatska javnost, svi njezini građani, a posebice mladi u školama moraju znati istinu o Domovinskom ratu te da ne može biti različitih tumačenja poznatih činjenica koje su potvrđene presudama međunarodnog suda.

"Ne možemo imati različito tumačenje o činjenicama koje su svima poznate i o kojima su stručni sud rekli i znanstvenici ali i međunarodna zajednica kroz presude svojih tribunala", poručila je hrvatska predsjednica u subotu u Borovu, gdje je obljetnica obilježena zajedničkim protokolom državnih vlasti i braniteljskih udruga.

Istaknula je kako su prihvaćanje činjenica, procesuiranje odgovornih za zločine kao i duboko poštovanje prema braniteljima iz Domovinskog rata temelji za suživot i primicanje mira.

Nakon nekoliko godina u kojima su braniteljske udruge bojkotirale državni protokol i počast ubijenim policajcima u Borovu odavale pola sata nakon predstavnika državne vlasti, ova je obljetnica obilježena zajedničkim protokolom branitelja i predstavnika državnih vlasti, javila je Hina.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je srbijanskim vlastima da omogućavanjem suđenja krivcima za ubojstvo policajaca u Borovu imaju priliku dokazati svoj europski put.

"I to je jedino ispravno što mogu napraviti", ustvrdio je Ostojić rekavši kako nigdje u svijetu policijske snage ne miruju kada izgube svoga pripadnika.

"Krivci se moraju privesti, a tako će to biti i ovdje u Hrvatskoj", poručio je Ranko Ostojić, kojemu su, dok je govorio, nazočni članovi Stožera za obranu Vukovara okrenuli leđa.

Inače, sudionici Treće međunarodne biciklističke karavane prijateljstva "Mostar – Vukovar 2015.", također sudjeluju na obilježavanju.

Karavana, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, je nakon četiri dana vožnje i oko 420 prijeđenih kilometara stigla u petak poslijepodne u Vukovar.

Dvanaest policajaca ubijena su iz zasjede 2. svibnja u Borovu, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu je ranjeno 23 policajaca, podsjeća Hina.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi