RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Daria Krstičević osudila diskriminatorne izjave o Hrvatima izvan RH

Napisano 07.07.2014. 18:06
Daria Krstičević

Nakon što su Sudionici Hrvatskog iseljeničkog kongresa (HIK), uputili otvoreno pismo čelnicima Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstojnici Ureda Dariji Krstičević i Hrvatske matice iseljenika, ravnatelju Marinu Knezoviću u svezi neprimjerenog ponašanja djelatnice Hrvatske matice iseljenika, Vesne Kukavice, stigao je odgovor predstojnice Krstičević u kojem osuđuje neprimjerene izjave i zalaže se za jačanje veza s iseljeništvom.

Tijekom održavanja kongresa, Kukavica je sudionicima Antunu Babiću i Zlatku Zeljku u razgovoru poručila “vratite se u zemlju odakle ste došli”.

Krstičević je izrazila žaljenje zbog neprimjerene izjave djelatnice Hrvatske matice iseljenika te je osudila sve diskriminatorne izjave o hrvatskim iseljenicima i povratnicima i kaže kako ne podržava bilo koji oblik netolerancije i diskriminacije.

„Uvjerena sam da poštujući značaj i vrijednost onoga što čini Republika Hrvatska i njezine institucije za unapređenju odnosa i suradnje s Hrvatima izvan RH i za jačanje veza i zajedničkih aktivnosti, predanost i zalaganje u radu djelatnika svih institucija, pa tako i Hrvatske matice iseljenika, ne smiju zasjeniti osobni pojedinačni iskazi“, istaknula je Krstičević.

„Jačanju veza i našem zajedničkom dobru i ciljevima ne pridonosi stalna koncentracija na pojedince i njihove ispade, nego tom cilju pridonosi iskreno i hvale dostojno sagledavanje svih aktivnosti, napora i djela koja naša domovina Hrvatska čini“, smatra Krstičević te dodaje kako im je cilj izgradnja partnerskih odnosa s našim iseljenicima, temeljen na uzajamnom poštovanju, razumijevanju i međusobnom povjerenju.

Antun Babić, sudionik Hrvatskog iseljeničkog kongresa i jedan od autora pisma HMI i Državnom uredu za Hrvate izvan RH, zadovoljan odgovorom, ukazuje na spoznaju predstojnice Krstičević o važnosti izgradnje i čuvanja čvrstih i dobrih odnosa između domovinske i iseljene Hrvatske.

Babić smatra kako je jasnom i odgovornom osudom neprimjerenog ponašanja i javnog diskursa jedne djelatnice u Hrvatskoj matici iseljenika, poslana poruka da takve izjave nisu prihvatljive i ne mogu biti trpane pod tepih.

„Vaš u Hrvatskoj do sada rijedak slučaj pismenog i službenog reagiranja na upozorenje dva “obična” građana o neprimjerenom ponašanju jedne državne djelatnice, pokazuje da upornost onih koji upozoravaju na neprimjerena ponašanja i loš rad u državnoj upravi, nije gubljenje vremena te da stvarno može, makar i u najmanjoj mjeri, pomoći u pokretanju nužnog procesa za ozdravljenje cijelog našeg društva“, komentirao je Babić odgovor Krstičević.

„Moja reakcija na izjavu djelatnice Hrvatske matice iseljenika nije bio usmjeren na osobu nego na sustav“, kazao je Babić te dodao da, u ovom slučaju nije za izdvojeni disciplinski postupak, nego se zalaže za to da ovo bude samo opća mjera upozorenja svim djelatnicima u državnoj upravi.

 

dnevnik.ba/narod.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi