RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dogovorili se Milanović i Kosor – dijaspori fiksno tri zastupnika

Napisano 21.05.2010. 23:21
Kosor-Milanović

Dijaspora će imati tri zastupnika u Saboru i moći će se glasovati samo u diplomatskim predstavništvima, objavili su danas kasno poslijepodne premijerka Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

“Dugo smo razgovarali i ti razgovori nisu bili laki, ali konačno smo se dogovorili. Ovo nam sada daje vjetar u jedra da promijenimo Ustav i donesemo desetak nužnih zakona iz takozvanog europskog paketa”, objasnila je premijerka. Iako dogovor znači pristajanje na uvjete SDP-a, koji je tražio glasovanje u diplomatskim predstavništvima, i na prijedlog HNS-a o fiksnoj kvoti zastupnika iz dijaspore, šef SDP-a nije likovao na objavi održanoj u Saboru.

Bez poraženih

“Ovi razgovori od početka nisu bili zamišljeni tako da se nekoga ponizi ili da se netko osjeća poraženim. Bilo je previše podjela i upiranja prstom u vezi s glasovanjem hrvatskih državljana u inozemstvu. Ovo rješenje nije savršeno, ali je dobro i rezultat je kompromisa”, ustvrdio je Milanović.

S ovakvim izmjenama u Ustavu HDZ će od biračkog tijela koje mu je tradicionalno naklonjeno dobiti dva zastupnika manje, ali će u izbore startati s tri saborska mandata prednosti jer nitko ne vjeruje da postoji stranka koja HDZ-u može oteti glasove dijaspore.

Ovako se neće morati brinuti koliko će glasača u drugim državama izaći na izbore jer je dosad broj zastupnika iz dijaspore ovisio o broju izašlih glasača. Bez dogovora Milanovića i J. Kosor Ustav se uopće ne bi mogao mijenjati jer su HDZ-u za izmjene potrebni i glasovi dijela esdepeovaca. Bez promjena Ustava, pak, u pitanje bi došao završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU.

Ograničavanjem broja zastupnika iz dijaspore SDP je djelomično uspio u svom naumu da pod zakonsku kontrolu stavi dio izbornog sustava na koji dosad nije imao utjecaj. S druge strane, ni HDZ ne treba biti nezadovoljan jer će na svakim izborima imati tri svoja zastupnika iz dijaspore, i to u vrijeme kada interes birača iz BiH za izbore u Hrvatskoj rapidno opada, pa bi i po starom sustavu imali manje zastupnika.

Diskriminacija u Ustavu?

Milanović je iskoristio priliku da napomene da su neriješena ostala pitanja unošenja zabrane diskriminacije po seksualnoj orijentaciji i izbacivanja odredbe o zakonu o Uredu predsjednika iz Ustava. “Stav HDZ-a je da ne treba rješenja iz zakona o sprečavanju diskriminacije prelijevati u Ustav, ali možemo i o tome razgovarati”, rekla je J. Kosor koja ne očekuje negativne reakcije Hrvata iz BiH na postignuti dogovor.

U izborni zakon mogla bi se pak ugraditi odredba o dvodnevnom glasovanju izvan Hrvatske, rekla je premijerka, da bi se izbjegle gužve na sada iznimno ograničenom broju glasačkih mjesta.

Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi