RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tribina: Istina o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine u devedesetim godinama 20. stoljeća

Napisano 22.05.2010. 13:13
Odnos RH prema BiH

Premda nije jedini koji se svojski trudi iskriviti povijesnu istinu o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prvoj polovici devedesetih godina 20. stoljeća, napori krivotvoritelja s Pantovčaka izazivaju najviše pozornost već zbog blasfemične činjenice da predsjednik jedne države uporno radi na štetu iste te države i služi se neistinama kako bi – po savjetima svojega projugoslavenskog okružja – nametnuo stereotipe o ravnoteži krivnje i "građanskim ratovima" na Balkanu, a usput ne samo neizravno optužio Hrvatsku za agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Na tribini koju organizira Hrvatsko kulturno vijeće, a na kojoj će nastupiti dr. Josip Jurčević i general Ante Roso, bit će izneseni argumenti i dokumenti koji ruše u prah krivotvorine Ive Josipovića i njegove subverzivne falange.
Navodim ovom prilikom (uz opetovani poziv svim zainteresiranima da neizostavno dođu na tribinu) samo neke podteme o kojima će biti riječ:

- Povijest prostora Bosne i Hercegovine od staroga vijeka do 1989.

- Povijesni kontekst raspada bivše Jugoslavije

- Glavni akteri na prostoru bivše Jugoslavije i njezin raspad

- Političke koncepcije Muslimana/Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH

- Osnivanje nacionalnih političkih entiteta

- Referendum o nezavisnost BiH

- Oružane snage nacionalnih entiteta u BiH

- Međunarodna zajednica i BiH, te u svezi s ratnim zbivanjima

- BiH u ratu protiv Hrvatske 1991.

- Djelomični muslimansko/bošnjačko – hrvatski sukobi

- Rušenje Staroga mosta u Mostaru i Mudžahedini i Al Qaida u BiH.

Poglavito će naravno biti riječi o odnosima RH prema BiH na državnoj, političkoj razini, o Sporazumu o prijateljstvu i suradnji 1992., o pokušajima uspostave pune suradnje, o novim nesuglasjima 1993. i zatim uspostavi pune suradnje 1993-1995. koja je dovela do svršetka rata u jugoistočnoj Europi.

Posebno će govoriti o zbrinjavanju izbjeglica iz BiH, o tome kako je Hrvatska naoružavala i opremala Armiju BiH te joj na svojemu teritoriju organizirala i logističke baze, kako je i HVO naoružavao i kako su se postrojbe ARBIH obučavale u Hrvatskoj, kako su u Hrvatskoj liječeni ranjeni vojnici Armije BiH, a za djecu izbjeglica iz BIH u Hrvatskoj organizirano eksteritorijalno školstvo, pa sve do suradnje na području kulture i športa.

Sve su ove teme obrađene u knjizi Josipa Jurčevića "Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990.-1995."koja je tiskana u studenom 2009. u nakladi Dokumentacijsko-informacijskog središta, a sunakladnici su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Sveučilište u Mostaru.

Na kraju: knjigu dr. Jurčevića , ali i dolazak na tribinu, toplo bih preporučio i Ivi Josipoviću, premda sam na žalost siguran da knjigu ne će nikada pročitati, te će i ta knjiga biti pridružena biblioteci nepročitanih povijesnih knjiga koje bi za predsjednika RH trebale biti obvezatno štivo.

Hrvoje Hitrec/HKV


Nema komentara

Anketa

Ustavi