RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HČSP traži pomoću Ustavnog suda 14 zastupnika za XI. izbornu jedinicu

Napisano 22.02.2011. 10:22
Hrvatski izbori

Ustavni sud RH je 8.12.2010. Hrvatskom državnom saboru poručio da treba mijenjati Zakon o izbornim jedinicama te upozorio da prijeti mogućnost da bi izbori mogli biti proglašeni nezakoniti i nevažeći ukoliko se ne ispoštuje načelo jednake težine glasa.
 
Aktualni prijedlog koji je sada u saborskoj proceduri i prema kojem je za jedan mandat potrebno između 28.861 i 29.739 glasova (prosječno 29.178) zadovoljava ustavne odredbe ali se u njemu uopće ne vodi računa o izbornoj jedinici hrvatskih državljana bez prebivališta u RH (dosadašnja XI.). a za koju je predviđena fiksna kvota od samo 3 zastupnika. Budući da Ustav ne dijeli hrvatske državljane po mjestu boravka, već svim državljanima garantira jednako pravo glasa, trebalo bi biti nesporno da birači dosadašnje XI. izborne jedinice imaju pravo na 14 zastupnika (404.950 birača : 29.178). Slijedom toga je HČSP Ustavnom sudu podnijela Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti uvođenja fiksne kvote s Ustavom RH, tražeći 14 zastupnika za hrvatske državljane bez prebivališta u RH.
 
Budući da su interesi i problemi hrvatskih državljana-birača iz BiH različiti od onih u Europi i prekooceanskim zemljama, HČSP traži da se birači dosadašnje XI. izborne jedinice podijele na dvije skupine, državljane RH koji prebivaju u BiH i hrvatske državljane koji prebivaju u Europi i prekooceanskim zemljama, a koji razmjerno svome broju između sebe dijele 14 zastupnika. Prema tome, 266.000 hrvatskih birača (registriranih birača/hrvatskih državljana u BiH) imaju pravo na 9 zastupnika a ostali 138.950 s prebivalištem u Europi i prekooceanskim zemljama na 5 zastupnika.
 
Premda je prijedlog HČSP-a broj: U-I/7391/2010, upućen Ustavnom sudu prije gotovo dva mjeseca, a izbori su pred vratima, začuđuje nas da se sud do sada nije oglasio. Da je Ustavni sud u stanju donijeti odluke u vrlo kratkom vremenu dokazao je 2009. kada su trgovački lanci podnijeli prijedlog u povodu zabrane rada trgovina nedjeljom. Ustavni je sud odluku donio za svega nekoliko dana i jednoglasno ukinuo sporne odredbe Zakona. Ako pravdu za Hrvate u BiH i diljem svijeta ne dobijemo u Zagrebu, tražiti ćemo je pred Europskim sudom za ljudska prava u Strassburgu.

Ivan Lozo, međunarodni tajnik HČSP-a i koordinator za 11. izbornu jedinicu


Nema komentara

Anketa

Ustavi