RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati iz BiH sa hrvatskim državljanstvo građani su EU i ona se mora brinuti za njih

Napisano 03.05.2014. 18:56
Hrvati iz BiH sa hrvatskim državljanstvo građani su EU i ona se mora brinuti za njih

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević (HSP AS) i kandidatkinja na HDZ-ovoj koalicijskoj listi za europske izbore Ruža Tomašić istaknula je danas u Karlovcu da pitanje položaja Hrvata u BiH treba otvarati u Europskom parlamentu jer oni većinom imaju hrvatsko državljanstvo, pa su tako i građani Europske unije (EU) koja se mora brinuti za svoje građane.

Aktualna europarlamentarka Ruža Tomašić najavila je da će ako ponovno bude izabrana u EU parlamentu otvarati teme poput gospodarskog pojasa, položaju Hrvata u BiH, podjeli odgovornosti banaka i njihovih vjerovnika, te da se hrvatski jezik kao 24-ti službeni jezik i koristi u praksi EU, jer sada nije moguće naći sadržaje tijela EU na internetu na hrvatskom jeziku.

Što se tiče položaja Hrvata u BiH, Tomašić je kritizirala ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića i poručila da moraju više raditi na tom planu i naglašavati da Hrvati koji žive u BiH većinom imaju hrvatsko državljanstvo, dakle građani su Europske unije.

''Unija se mora brinuti za svoje građane. Kada bismo mi dovoljno puta naglašavali da su Hrvati u BiH i građani EU, nešto bi se dalo napraviti za njih'', ocijenila je Tomašić.

Ruža Tomašić i Ivan Tepeš, dvoje HSP AS kandidata na listi HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS rekli su danas u Karlovcu kako postoji mogućnost da njihova stranka sa svojim „čvrstim biračkim tjelom“ osvoji dva mandata, iako je Ivan Tepeš osmi na listi.

Tomašić prognozira da će u EU parlament na predstojećim izborima ući šest kandidata s koalicijske liste HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS, četiri s liste SDP-HNS-HSU-IDS-Milorad Pupovac i još samo jedna lista, vjerojatno Hrvatski laburisti, ali ne i ORaH jer, kazala je, još nije razvio infrastrukturu diljem Hrvatske.

Istaknula je da joj kampanja ide jako dobro, sada ima susrete sa članstvom diljem Hrvatske, a smatra da je ona svoju kampanju odradila u posljednjih deset mjeseci. Sada moraju „puno raditi samo oni koji spavaju između dviju kampanja“, dometnula je Ruža Tomašić.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi