RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska nije dijelila BiH

Napisano 22.04.2010. 13:43
Josip Jurčević

ZAGREB - U organizaciji osam udruga, većinom iz Domovinskog rata, danas je u Europskom domu održana je tribina "Je li Republika Hrvatska radila na podjeli Bosne i Hercegovine", a na njoj su predstavljeni dokumenti iz knjige haaškog svjedoka i eksperta Josipa Jurčevića "Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990 - 1995." koji govore o izuzetnoj potpori Hrvatske susjednoj BiH za vrijeme srpske agresije.

Dokumenti predstavljeni u toj knjizi, prema Jurčevićevim riječima, pokazuju da je hrvatska politika tog vremena imala izuzetno pozitivan odnos prema BiH te aktivno podržavala njezinu borbu protiv agresije.

Danas predstavljeni dokumenti većinom su iz bošnjačkih izvora i Armije BiH, istaknuo je Jurčević, koji je naglasio da je pozitivni odnos Hrvatske prema BiH u to vrijeme presedan u međunarodnoj politici, dodavši da se to može zaključiti iz dokumenata.

Pokazao je i dokumente ministarstva obrane BiH i Hrvatske koji govore o pomoći Hrvatske strane Armiji BiH u ljudstvu, časnicima i materijalno tehničkim sredstvima.

Jurčević tvrdi da nije našao niti jedan dokument državnog vrha iz onog doba koji bi govorio u prilog tezi o podjeli BiH u to vrijeme, a percepciju javnosti da je hrvatska politika tijekom rata željela podijeliti BiH, Jurčević objašnjava nepoznavanjem činjenica.

On je danas predstavio dokumente koji govore da je na području Hrvatske Armija BiH na raznim lokacijama vršila obuku svojih pripadnika te da je preko 10 tisuća ranjenih pripadnika Armije BiH i civila liječeno u Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojne zahvalnice iz BiH hrvatskim liječnicima i medicinskim ustanovama.

Inače, naglasio je da je dokumente iz njegove knjige u obzir uzeo i Haaški sud kada je on kao ekspert na njemu svjedočio te da su pokazani dokumenti manje poznati javnosti o kojima se nije mnogo govorilo u medijima.

Pokazani su i dokumenti koji govore o postojanju brojnih logističkih baza Armije BiH u Hrvatskoj, osnivanju njihovih brojnih dragovoljačkih i mobiliziranih postrojbi kao i vojnoj pomoći armiji BiH u oružju i opremi. Te transporte opreme i oružja obavljao je HVO, rekao je Jurčević koji tvrdi da je prema tim dokumentima razvidno da je Armija dobila više pomoći nego HVO.

Dodao je da je Hrvatska pomogla opremanjem i obukom specijalne postrojbe Armije BiH te naveo primjer specijalne postrojbe "Kobra".

Hrvatska, koja je i sama imala problem od oko 250 tisuća prognanika, primila je oko 600 tisuća izbjeglica iz BiH ,od čega 425 tisuća Bošnjaka i oko 175 tisuća Hrvata, istaknuo je Jurčević dodavši da je za bošnjačku djecu na 33 lokacije organizirana eksteritorijalna nastava po nastavnom programu iz BiH.

Također, preko 230 raznih humanitarnih organizacija djelovalo je tijekom rata iz Hrvatske i humanitarno pomagalo Bošnjake, a neke su od njih služile i kao paravan za trgovinu oružjem. Osim toga, svi dragovoljci Armije BiH iz arapskih zemalja u Bosnu i Hercegovinu ušli su preko Hrvatske, dodao je.

Upitan kako komentira nedavni istup predsjednika Ive Josipovića u BiH, moderator današnjeg predstavljanja Danijel Rehak, inače predsjednik Društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora, rekao je da predsjednik Josipović nije od svojih savjetnika bio upućen o svim detaljima, nego da su mu oni dali samo neke natuknice.

Josip Jurčević, odgovarajući na isto pitanje, ponovio je da je negativna percepcija u dijelu javnosti prema hrvatskoj politici prema BiH tijekom rata posljedica neznanja.

Hina


Nema komentara

Anketa

Ustavi