RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bi moglo nadgledati zračni prostor Bosne i Hercegovine

Napisano 17.07.2010. 11:56
MIG - 29

Svakih nekoliko mjeseci posljednjih godina pojavi se informacija da Hrvatska kupuje nove vojne zrakoplove koji bi zamijenili dotrajale i gotovo neupotrebljive MiG-ove 21. Međutim, kupnja se neprestano odgađa, u prvom redu zato što su borbeni avioni iznimno skupi, ali i zato što se takvi poslovi mnogo češće sklapaju politički nego ekonomski.

U igri su tako američki fantomi, švedski gripeni i britansko-njemačko-talijansko-španjolski eurofighteri, a povremeno se doduše sramežljivo može čuti i glas da bi Hrvatska mogla kupiti i ruske MiG-ove 29. No na prvi se pogled čini da bi Hrvatskoj bilo najbolje uzeti američke zrakoplove, ne samo zato što bismo se time umilili velesili, nego i zato što bi nam ih Amerikanci navodno darovali. Polovne zrakoplove doista ne bismo morali platiti, ali zato bi nas njihovo održavanje i restrikcije koje Amerikanci nameću iznimno skupo stajali.

- Iskustvo rumunjskih kolega s polovnim američkim zrakoplovima iznimno je loše. Došli su u lošem stanju, bez kompletne dokumentacije i često su zbog popravaka bih izvan pogona - rekao nam je poznavatelj problematike iz MOBH-a koji zbog pravila službe ne smije istupati u javnost pa nas je zamolio da mu zaštitimo identitet. Nasuprot američkim darovima stavlja skupe ruske MiG-ove koji usprkos cijeni od 500 milijuna eura za eskadrilu od 12 zrakoplova imaju čak i financijske prednosti. Za razliku od Amerikanaca koji ne nude nikakav offset (poslove u vrijednosti ili preko vrijednosti kupovine) Rusi su spremni ,preko svoje tvrtke za izvoz oružja Rosoboronexport dati offset od više nego milijardu eura, dvaput više nego što bismo platili zrakoplove. Rusija bi se dakle obvezala hrvatskim tvrtkama dati poslova u toj vrijednosti i takvom bi vezanom trgovinom Hrvatska nešto i zaradila, a još je važnije da bi sačuvala radna mjesta i otvorila nova.

Dakako, nije posrijedi nikakva ruska darežljivost već strateški plan da svoje MiG-ove ima u sastavu NATO-a i tako pokaže svoju snagu unutar pakta u kojem dominiraju Amerikanci. Od upotrebe ruskih aviona unutar NATO-a i Hrvatska bi imala koristi jer bi svoje MiG-ove mogla slati na zajedničke vježbe NATO-a, što bi savez dodatno plaćao jer piloti rijetko imaju prilike vježbati borbu s avionima najjačeg rivala. Uz to s dvomotornim MiG-ovima koji su sigurniji od jednomotornih konkurenata, iako skuplji za letenje, hrvatsko bi zrakoplovstvo u sklopu NATO-a i Partnerstva za mir moglo nadgledati zračni prostor Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Takav dogovor Slovenci Talijanima plaćaju oko 35 milijuna eura u godini.

- Slovenci čak i ne znaju drže li se Talijani dogovora i čuvaju li njihovo nebo jer nemaju potrebne radare. Zapravo mi im javljamo primijetimo li na zaslonima kakve "točkice oko Kopra" - rekao je naš izvor iz MORH-a.

Politički, odnosi s Ruskom Federacijom posljednjih se mjeseci popravljaju pošto su za vladavine premijera Sanadera bili posve zapostavljeni. Ruska Federacija danas je vodeća u tzv BRIC-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina) koji od 2001.godine bilježe brzorastući ekonomski razvitak.Više je puta ruska delegacija iznijela široku paletu područja suradnje jer Hrvatska dobro kotira u Ruskoj Federaciji na gospodarskoj sceni i priznati smo kao ravnopravni ih čak superiorni stručnjaci.

UKRATKO: Kupnja vojnih zrakoplova u konačnici je politička, a ne ekonomska odluka.

VL/Obzor


Nema komentara

Anketa

Ustavi