RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

I Merkel u Dubrovniku, Josipović: Komšićevo razmišljanje pogrešno

Napisano 15.07.2014. 10:41
Merkel - Josipović

U Dubrovniku će se održati godišnji sastanak procesa Brdo-Brijuni. Sudionici su predsjednici Ivo Josipović, Slovenije Borut Pahor, Albanije Bujar Nishani, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić. Na sastanku će sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkel te povjerenik Europske komisije za energetiku Günther Oettinger, javila je Hrvatska televizija, a prenio Hrvatski Medijski Servis.

Kako se očekuje, njemačka će kancelarka ohrabriti zemlje regije da nastave provedbu reformi, ali će ih i upozoriti da je članstvo u Europskoj uniji ozbiljan posao, odnosno da se kriteriji moraju ispuniti.

Skup je nastavak strateškog dijaloga lidera jugoistočne Europe koji je počeo u Zagrebu 2013. godine, a nastavljen je sastankom na Brdu kod Kranja. Teme su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja EU-a, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe (završetak Jadransko-jonskog autoputa, željeznički koridor) i energetska politika.

Za 14.15 predviđena je zajednička konferencija za novinare hrvatskog predsjednika Josipovića i kancelarke Merkel.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je današnji sastanak predsjednika zemalja procesa Brdo-Brijuni s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Dubrovniku puna potvrda regionalne politike koju snažno zagovara.

 

Hrvatska i Slovenija perjanice europske politike

Taj je sastanak vrlo važan za sve nas jer na neki način znači punu afirmacija regionalne politike koju osobno zagovaram, ali i drugi političari u regiji, u prvom redu moj partner u organizaciji tog skupa Borut Pahor. To je potvrda da je naša politika, naš odnos prema regiji postao uglavnom odnos Europske unije prema regiji. Razumjelo se koliko je važno da regija postane dio EU-a. Nama je to važno zbog naše sigurnosti, našeg gospodarstva i radi rješavanja brojnih problema kojih imamo, a očiti je to interes i svih nas ovdje, kazao je šef hrvatske države.

Ocijenio je da dolazak Merkel, kao i prošlogodišnje sudjelovanje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, pokazuje da je Europska unija zainteresirana da u svojim članicama Hrvatskoj i Sloveniji prepozna perjanice europske politike prema regiji, a ona znači Europa, cjelina, nitko nije isključen i svi su dobrodošli, ali moraju ispuniti određene uvjete.

 

“Komšićevo razmišljanje pogrešno”

Osvrnuo se i na izjavu Željka Komšića koji je izjavio da granica EU-a dijeli regiju jer s jedne strane postoje jedni, standardi EU-a, a s druge strane neki drugi, ocijenivši to pogrešnim razmišljanjem. Razmišljati da nije dobro da su neke zemlje u Europskoj uniji je pogrešno. Dobro je da je Hrvatska u Europskoj uniji, dobro je da je Slovenija u Europskoj uniji i da mogu pomoći onima koji to nisu, kazao je Josipović.

Ustvrdio je da Europska unija jest prepoznatljiva jer ima pravila igre pa i određene granice, ali imati takva pravila igre i granice ne znači zatvoriti se i ne dati pristup drugima. Naša je zadaća pomoći susjedima da i oni što prije ispune te kriterije da možemo granicu odmaknuti i reći: ‘da’, te su zemlje dio Europe u svakom pogledu, po standardima i po kriterijima i mogu biti članice EU-a. Na to treba pričekati i naporno i puno raditi, zaključio je Josipović, prenosi HRT.

Istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija, koje su ušle u EU, naravno orijentirane na europsko tržište, ali imaju značajnih, velikih interesa za suradnju sa zemljama u regiji, priznavši da su gospodarstvenici prije i ispred politike.

“Oni su u praksi otišli korak dalje nego što su otišle naše politike i zadaća je nas da im pomognemo, da budemo barem u korak ili korak ispred jer uspjeh gospodarstva je uspjeh politike, a uspjeh politike je pretpostavka da gospodarstvo u dobroj mjeru bude uspješno”, kazao je predsjednik.

 

Nikolić: Hrvatska i Srbija nas ubrzano vuku u EU

Za razliku od Komšića, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je na Samitu100 da Slovenija i Hrvatska danas Srbiju ubrzano vuku da stvori uvjete da se netko o nama pozitivno izjasni.

Na skupu Brdo-Brijuni, neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije razgovarat će s Merkel o političkoj situaciji i odnosima u regiji, nastavku politike proširenja Europske unije, ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Europe i energetskoj politici zbog čega će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger.

hrt/hms


Nema komentara

Anketa

Ustavi