RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izlazne ankete Nove TV i RTL-a: Josipović prvi, Bandić drugi

Napisano 28.12.2009. 04:23

Po prvim neslužbenim izlaznim anketama, SDP-ov kandidat Ivo Josipović osvojio je 32,7 glasova, dok ga brojem glasova slijedi Milan Bandić sa 14,1 glasova. HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang zasad ima 12,1 glasova i puše Bandiću za vratom.

Nezavisni kandidat Nadan Vidošević osvojio je 11,6%, a kandidatkinja Vesna Pusić 7,5% glasova. Dragan Primorac 5.9 % glasova, Damir Kajin 4,0% glasova.

Na začelju liste nalaze se Vesna Škare-Ožbolt sa 1,6% glasova, Boris Mikšić s 2,1% glasova, Miroslav Tuđman sa 3,4%, Josip Jurčević sa 2,6% te Slavko Vukšić s 0,6% glasova.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da se do 16 sati na izbore odazvalo ukupno 33,87 posto građana s pravom glasa, što je u usporedbi s predsjedničkim izborima 2005. godine čak 8 posto manji odaziv birača. Ove je godine otvoreno 6550 biračkih mjesta za prijavljenih 4,088.798 birača.

Po anketama provedenim 21. i 22. prosinca, najviše šansi za prolazak u drugi krug izbora, uz Ivu Josipovića, dobili su Nadan Vidošević i Milan Bandić, ovisno o agenciji koja je provodila istraživanje. Ankete agencije TotusOpinionmetar Vidoševiću su davale 14,2 % a Bandiću 9,5 % glasova, dok je istraživanje agencije Puls Bandiću davalo 17,4 % glasova birača, a Vidoševiću 11,9 %.

Prvi službeni rezultati Državno-izbornog povjerenstva očekuju se u ponoć, dok će precizni rezultati biti objavljeni u ponedjeljak u 12 sati.

U prvim reakcijama iz Josipovićevog i Bandićevog stožera čule su se pobjedničke izjave. Šef stožera Ive Josipovića Mirando Mrsić rekao je kako su rezultati izlaznih anketa očekivani.

"Bilo koji kandidat koji uđe u drugi krug nama je primjereni protivnik i mi ćemo ga pobijediti.", istaknuo je Mrsić.

Šef Bandićeva stožera Duško Ljuština nije htio detaljno komentirati, ali je siguran da Bandić ulazi u drugi krug.


Hebrang je jedino iznenađenje.

Autor: Robbie MO | Napisano 27.12.2009. | (24) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(25)

Ne bih se složio s tvojom konstatacijom Robbie, jer si izgleda zaboravio koliko je dr.Hebrang prikupio potpisa pri kandidiranju. Dobio je najveću podršku hrvatskog naroda od svih kandidata. Također, jedan dio glasača ostaje vjeran stranki bez obzira tko joj bio kandidat na predsjedničkim izborima, a HDZ je hvala Bogu najveća hrvatska stranka prema tome ima i najviše takvih glasača.

A na kraju krajeva dr. Hebrang personificira Republiku Hrvatsku svojim likom prilično dobro. Visok je, pristojno izgleda, oštar i jasan u izlaganju, odaje dojam čvrstog čovjeka...i sve se ovo odražava na predstavu države u svijetu.

I ovo je upravo ono što je (nažalost) dr.Miroslavu Tuđmanu nedostajalo, mislim da je sam njegov nastup ljudima davao letargičnu poruku. Da je bio malo "živahniji" puno bi mu ljudi dalo svoje povjerenje. I ukoliko dodamo kako su ga mediji marginalizirali cijelo vrijeme, jasno nam je zašto je ostvario ovakav rezultat.

Autor: DaniKU | Napisano 27.12.2009. | (28) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(23)

P.S. "Stranci", a ne "stranki" kako sam greškom napisao.

Autor: DaniKU | Napisano 27.12.2009. | (27) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(22)

Anketa

Ustavi