RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izložba dječjih likovnih radova povodom 120. obljetnice rođenja Ive Andrića

Napisano 09.10.2012. 10:42
OŠ Ivo Andrić

120. obljetnica rođenja Ive Andrića

Na današnji dan, 9. 10. 2012., obilježava se 120. obljetnica rođenja velikog umjetnika, književnika i nobelovca Ive Andrića. Zagrebačka Osnovna škola Ive Andrića organizirala je izložbu učeničkih likovnih radova Andriću u čast. Učenici naše škole inspirirani citatom Ive Andrića iz pripovijetke „Aska i vuk": „Mi i ne znamo koliko snage i kakve sve mogućnosti krije u sebi svako živo biće. I ne slutimo što sve umijemo. Budemo i prođemo, a ne saznamo što smo sve mogli biti i učiniti.", nacrtali su i naslikali originalne crteže i slike u različitim crtaćim i slikarskim likovnim tehnikama.

Oslobodili su svoju kreativnost, osjetili ljepotu stvaranja i kroz različite načine interpretacije, pokazali su snagu i svježinu dječjeg likovnog stvaralaštva. Kroz kreativnu igru, komunikacijom s djelima likovne umjetnosti, učili su likovni jezik, rješavali likovne probleme i dogodili su se radovi neobičnog likovnog izraza. Danijela Pavliško iz 8. a razreda mekanom B olovkom je vrlo snažno i ekspresivno nacrtala portret Ive Andrića. Kontrastom svijetlo-tamno izrazila je privid volumena. Laura Lehpaner iz 8. c razreda vjerno je dočarala Andrićev portret nježnijim tonovima. Marta Margeta iz 8. b razreda na svoj je način vodenim bojama kontrastom toplo-hladno naslikala most Mehmeda paše Sokolovića iz 16. stoljeća na rijeci Drini u Višegradu. Upravo taj most inspirirao je Andrića za roman „Na Drini ćuprija" i 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu kada se u konkurenciji nalazio Tolkienov roman „Gospodar prstenova".

Učenici su crtežima i slikama posvećenim obilježavanju jubilarne 120. godišnjice rođenja velikog pisca, Ive Andrića iskreno progovorili svojim originalnim dječjim likovnim jezikom.

OŠ Ive Andrića - Izložba

OŠ Ive Andrića - Izložba

OŠ Ive Andrića - Laura Lephaner 

OŠ Ive Andrića - Laura Lephaner

OŠ Ive Andrića - Marta Margeta 

OŠ Ive Andrića - Marta Margeta

OŠ Ive Andrića - Danijela Pavliško 

OŠ Ive Andrića - Danijela Pavliško

OŠ Ive Andrića - Laura Lephaner 2 

OŠ Ive Andrića - Laura Lephaner

OŠ Ive Andrića - Bista 

OŠ Ive Andrića - Bista 

 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi