RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kolinda Grabar Kitarović - prva predsjednica Hrvatske

Napisano 11.01.2015. 23:25
Kolinda Grabar Kitarović

U najneizvjesnijoj predsjedničkoj utrci ikad zabilježenoj u Hrvatskoj, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović oduzela je vodstvo kandidatu SDP-a i aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću.

Prema nepotpunim službenim rezultatima koje je DIP počeo objavljivati u 22 sata, a nakon obrađenih 99,42 posto listića - Kolinda Grabar Kitarović ima 50,42 posto, Ivo Josipović 49,58 posto.

Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u 14 hrvatskih županija, a Ivo Josipović u njih sedam.

Prema neslužbenim informacijama Kolinda Grabar Kitarović u dijaspori uvjerljivo vodi, te ima 87 posto glasova naspram 13 posto za Ivu Josipovića.

Prema prvim podacima, koje je DIP objavio u 20 sati, Josipović je vodio s prednošću od 2,9 posto, ali se ta prednost smanjivala dok HDZ-ova kandidatkinja po posljednjim podacima objavljenima u 21,10 sati nije prešla u vodstvo.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, održanih prije dva tjedna Josipović je nakon objave prvih rezultata vodio s razlikom većom od osam posto, ali se na kraju ta razlika istopila na svega 1,24 posto.

Prema neslužbenim informacijama, za HDZ-ovu kandidatkinju u BiH je glasovalo oko 86 posto birača koji su pristupili glasovanju.

 

Josipović: Gotovo je, gospođa je pobijedila

Aktualni predsjednik Hrvatske i kandidat SDP-a za tu dužnost Ivo Josipović izjavio je iza 21 sat kako je sve gotovo te da je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović pobijedila.

Pozivajući se na svog dopisnika u izbornom stožeru predsjedničkog kandidata SDP-a, zagrebački Jutarnji list prenosi da je Josipović nešto iza 21 sat rekao:"Gotovo je, gospođa je pobijedila".

 

U Tuzli i Mostaru još se glasuje

Glasovanje u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske na biralištima u Banja Luci i Sarajevu je završeno, dok izborni proces u Tuzli i Mostaru i dalje traje.

Kako je u izjavi za Fenu nešto prije 22 sata kazao prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu Pero Bilušić, na biralištima u Banjaluci glasovalo je 648 hrvatskih državljana, a u Sarajevu njih 2957.

Konačne brojke za Mostar i Tuzlu bit će poznata kada svi građani koji su se na biralištima zatekli u 19 sati, u vrijeme zatvaranja birališta, obave svoju građansku dužnost, a očekuje se da će ukupna brojka birača koji su na hrvatske predsjedničke izbore izašli u BiH iznositi oko 15 000 birača.

Bilušić je dodao kako su rezultati izbora u Banjaluci i Sarajevu već proslijeđeni u središte Državnog izbornog povjerenstva u Zagrebu, a rezultati za Tuzlu i Mostaru bit će poznati kasnije večeras.


Nema komentara

Anketa

Ustavi