RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mađari krenuli u preuzimanje Ine

Napisano 05.12.2010. 07:47

ZAGREB - Vlada još nije raspravljala o javnoj ponudi mađarskog MOL-a za otkupom osam posto dionica Ine koje su u posjedu malih dioničara. Nekorektno je što MOL prije objave to nije formalno komunicirao s hrvatskom vladom, izjavio je hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač.


MOL nudi 2800 kuna


Tu ponudu smatra nemoralnom iako MOL kao vlasnik 47 posto dionica, na nju ima zakonsko pravo. “Očekujemo poziv na formalne razgovore da vidimo što je zapravo njihova namjera i kako oni promišljaju naše daljnje odnose i suradnju”, dodao je Popijač. Na upit o mogućnosti da MOL kupnjom dionica od malih dioničara postane vlasnik više od 50 posto dionica Ine, Popijač je podsjetio na dionički ugovor vezano za upravljačka prava. “Razmotrit ćemo je li ponuda MOL-a u bilo kojem segmentu mijenja postojeće odnose i što MOL zapravo misli”, rekao je. Upitan kako teku pregovori oko plinskog biznisa, Popijač je odgovorio kako se razgovara oko svakog detalja. Nije htio govoriti o cijeni plina za kućanstva. MOL, koji trenutačno ima 47,16 posto dionica Ine, jučer je izvijestio o svojoj ponudi za otkup dionica od malih dioničara po cijeni od 2800 kuna po dionici. MOL-ova ponuda odnosi se na 800.910 dionica ili 8,009 posto dionica. MOL za dionicu nudi 2800 kuna, a to je cijena po kojoj je kupio Inine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi za preuzimanje Ine 2008. Jučer je posljednja cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi bila 1711 kuna i u odnosu na nju MOL-ova je ponuda viša za 63,6 posto. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je Zagrebačkoj burzi da privremeno zaustavi trgovanje dionicama Ine. To će trajati do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarske naftne kompanije MOL, što će utvrditi Hanfa i o tome odmah izvijestiti Zagrebačku burzu.

Privatna ponuda


Hanfa je, u sklopu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine, utvrdila da je 2. prosinca MOL održao izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je objavljena privatna ponuda malim dioničarima Ine po cijeni od 2800 kuna za dionicu, navodi se u rješenju s današnje izvanredne sjednice Uprave Hanfe. Uvidom u povijesne podatke Zagrebačke burze utvrđeno je da je 2. prosinca prosječna cijena dionice Ine po kojoj se trgovalo bila 1.721,14 kuna. Na temelju zakonskih odredbi Hanfa može rješenjem privremeno zaustaviti trgovanje financijskim instrumentom ako je to potrebno radi zaštite ulagatelja ili osiguravanja redovitog i pravilnog trgovanja na utvrđenom tržištu, ističu iz Hanfe.


Nema komentara

Anketa

Ustavi