RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na današnji dan prije 19 godina počela je 'Oluja'

Napisano 05.08.2014. 08:37
Ante Gotovina, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Rahim Ademi

Vojno redarstvena akcija Oluja počela je u zoru 4. kolovoza 1995. godine, a bila je, uz Bljesak, ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. Akcijom Oluja hrvatske su snage oslobodile 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Akcija je trajala do 7. kolovoza, a 5. su hrvatske snage ušle u Knin. Pobunjenim Srbima suprotstavilo se 127.000 ljudi.

Hrvatska vojska napala je srpske položaje koji su se prostirali na 630 kilometara dugačkoj bojišnici, najdužoj u Europi od završetka Drugog svjetskog rata. Ratni plijen HV-a je bio 4112 komada pješačkog oružja, 159 ručnih bacača, 120 raznih minobacača, 98 topničkih oruđa (kalibra 76-152 mm), 6 višecijevnih lansera raketa 128 mm, 59 protuzrakoplovnih topova, 54 oklopna vozila, 22 inženjerijska stroja, 497 vojnih motornih vozila, 6 zrakoplova lovačko bombarderske avijacije i dr.

Ukupni hrvatski vojni gubici u Oluji su bila 174 poginula, 1100 ranjenih vojnika, od čega 572 teže i 528 lakše, tri su zarobljena, 15 je bilo nestalih. S kninske tvrđave srpsku zastavu su skinuli pripadnici 7. gardijske  brigade Puma te su razvili 25 metara dug hrvatski stijeg.

Operacija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata. Iako njome nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini odigrala ključnu ulogu oslobađanjem bihaćkog džepa. Njome se promijenio strateški odnos snaga u cijeloj regiji, u kojoj se Hrvatska vojska pokazala kao vojnički nadmoćna sila. Vjerojatno najvažniji rezultat je zoran poraz koncepta Velike Srbije na tlu Hrvatske i stvaranje uvjeta za svršetak rata u Bosni i Hercegovini.

Kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu i dan kada je Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u Hrvatskoj se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tako će biti i ove godine. Središnja svečanost obilježavanja 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja započet će budnicom kninskim ulicama, potom slijedi podizanje državne zastave na kninskoj tvrđavi te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95", gdje će biti održana i središnja proslava.

dnevnik.ba/24sata


Nema komentara

Anketa

Ustavi