RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odana počast "Bugojanskoj grupi" u Ivkušićima kod Imotskog

Napisano 08.08.2016. 20:10

Četvrtu godinu za redom u lijepom spomen parku u zaseoku Ivkošići u Zmijavcima kod Imotskog okupe se brojni poštovatelji djela devetnaestorice odvažnih Hrvata iz takozvane "Bugojanske grupe" koja je u poznatoj akciji "Feniks" 20.lipnja 1972. godine ubačena na teritorij ondašnje Jugoslavije s ciljem dizanja oružane borbe protiv komunističkog režima, prenosi Slobodna Dalmacija

Ljudi se okupe se da bi im odali zasluženu počast za njihovu hrabrost,jer su bili preteča današnje slobodne Hrvatske.

Poznati zmijavački iseljenik Stjepan Ivkošić uredio je spomen park, podigao spomen obilježje Bugojancima, a to je i jedino zajedničko obilježje ovoj grupi na području Hrvatske.

U subotu poslije podne i pored kiše na komemoraciji se okupio veliki broj kako mještana Zmijavaca, Imoćana iz mnogih mjesta krajine, ali i brojni gosti. Među njima i dva generala HV-a Željko Glasnović i Tihomir Orešković, potom članovi udruge branitelja Sajmište iz Vukovara i mnogi drugi.

Govoreći o junaštvu Bugojanaca Stjepan Ivkošić je istaknuo njihovo djelo, naglasivši kako su oni unaprijed znali da će poginuti, ali srce i junaštvo bilo je jače.I zato ću im, dok sam živ, a posije mene i moji sumještani ovdje svake prve subote u kolovozu iskazivati poštovanje i zahvalu, istaknuo je Ivkošić.

Vijenac na spomen obilježje položili su predstavnici općine Zmijavci, a odrješenje za poginule izmolio je mjesni župnik fra Franjo Laco.

Po tradiciji domaćin Ivkošić počastio je svoje goste, a Bože Vukušić i podijelio besplatno svoje najnovije knjige "Likvidacija Bruna Bušića".


Nema komentara

Anketa

Ustavi