RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oporbu i vlast ujedinilo čišćenje biračkih popisa

Napisano 21.02.2010. 12:04
Sabor - Hrvatska

ZAGREB – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu građana prošao je prvo čitanje u hrvatskom Saboru, a prema iznesenim stavovima vladajućeg HDZ-a i dobrog dijela oporbe zakon će uz sitne dorade uskoro biti usvojen. Većina saborskih zastupnika smatra kako se radi o dobrom zakonu koji će spriječiti raznorazne malverzacije oko glasovanja, ali i oko mnogih socijalnih davanja. Svoje sumnje u navedeni zakon među rijetkima su izrazili Glavašev HDSSB i HSP.


Socijalna davanja


Klub zastupnika HDZ-a u Saboru jasno je poručio kako podržavaju zakon, napominjući kako se do sada ne provodi ovaj zakon te na terenu postoje razne malverzacije. “Reakcije u javnosti izazvane su pogrešnim tumačenjima jer socijalne kategorije nisu ugrožene izmjenama i dopunama zakona”, rekla je Ana Lovrin ispred kluba HDZ-a. Sličnog mišljenja je i Klub SDP-a koji smatra kako se biračke liste napokon moraju pročistiti. “U pojedinim gradovima, kao što su Imotski i Vrgorac imamo više birača nego stanovnika, i to je nedopustivo. Ne može zaobilaženje hrvatskih zakona biti jamstvo opstanka Hrvata u BiH”, istaknuo je Arsen Bauk iz SDP-a. Vesna Pusić iz HNS-a navodi kako se zakon mora primjenjivati u punoj mjeri i kako on predstavlja važan potez u poslu dovršavanja države. Naime, ona smatra kako se stvari moraju dovesti u red jer nije pravedno da se dovodi u pitanje novac hrvatskih poreznih obveznika. “Dosadašnja situacija je temelj za varanje na izborima i dobivanje socijalnih prava tamo gdje ne plaćaš porez. O Hrvatima u BiH treba brinuti, ali ne na taj način da se vara građane RH”, poručila je Pusić. Osim toga, ona je predložila da se Hrvatima u BiH pomaže na transparentan način, kako bi im se osigurala budućnost i opstanak u BiH, da imaju veliki politički utjecaj jer su sada, prema njoj, majorizirani pogrešnom politikom prema njima. “Trebala bi se sazvati politička konferencija ovog dijela Europe oko BiH”, smatra Pusić.


Negativne posljedice


U svom izlaganju zabrinutost za ovaj zakon izrazili su zastupnici iz BiH Ivan Bagarić, Dragan Vukić, Rade Bošnjak i Ivo Andrić. Tako je Bagarić istaknuo kako se zakon mora proći kroz procedure, a ne da se primjenjuje ad hoc. Vukić je naveo kako Sabor prepoznaje probleme Hrvata u BiH. Također, on je prilikom izlaganja naveo sve probleme koji muče Hrvate u BiH u postdaytonskoj BiH kao najmalobrojniji narod. “Daytonski sporazum prekinuo je rat, ali od tada je išao na štetu Hrvata u BiH”, naglasio je Vukić. Dodao je kako Hrvati iz BiH u Hrvatskoj vide svoju zaštitu i sigurnost te zbog toga treba dobro voditi računa o svim aspektima zakona. Isto tako, naglasio je kako se ovim zakonom ne dira u državljanstva, te da hrvatski državljani, gdje god bili, neće izgubiti državljanstvo. On je pozvao Sabor da  čim prije održi tematsku sjednicu o položaju hrvatskog naroda u BiH. Bošnjak je izrazio nadu kako se ovaj zakon neće usvojiti u ovoj formi, jer se vrlo lako može dogoditi da se određeni dio Hrvata iz BiH iseli, kako bi na taj način osigurali svoju egzistenciju. Sličnu zabrinutost izrazio je i Andrić, koji je ustvrdio kako se radi o osjetljivim stvarima koji mogu primiti negativne konotacije. Predsjednik HSP-a Dragan Srp jasno je rekao kako neće podržati zakon jer u osjetljivim vremenima u BiH, kada su u pitanju ustavne promjene, Hrvatska treba imati jasnu strategiju pomoći Hrvatima u BiH. “Navedeni zakon već je stvorio nepovjerenje među Hrvata u BiH, a naša je obveza pomagati tim ljudima. Zbog toga ovaj zakon izaziva nemale političke dvojbe i kontroverze”, kategorički tvrdi Srb. Sličnog mišljenja je i Boro Grubišić iz HDSSB-a, koji kaže kako će usvajanje ovog zakona izazvati masovno iseljavanje i svesti Hrvate u BiH od konstitutivnog naroda na nacionalnu manjinu.


Jasne odredbe zakona


Predstavnici HSS-a u Hrvatskom saboru pozdravili su namjeru donošenje Zakona o prebivalištu i boravištu, jer smatraju kako se ovo područje mora urediti. Ipak, smatraju kako se u prijedlogu zakona nalaze mnoge nejasnoće koje se moraju jasno urediti. “Primjerice u zakonu stoji kako se stanje u papirima mora uskladiti sa stanjem na terenu, ali nigdje ne stoji na koji način će se to uraditi”, kazao je Boris Klemenić iz HSS-a. On je također pozdravio činjenicu kako ovaj zakon nije otišao u hitnu proceduru, nego će proći dva čitanja u redovitoj proceduri. Ratko Gaica iz SDSS-a također je pozdravio namjeru zakona, ali je istaknuo kako će ova stranka biti protiv zakona kao on bude išao pogrešnim smjerom te da se treba dobro paziti kod ove problematike.


Brisanja iz evidencije prebivališta


Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić objasnio je da MUP do sada nije mogao iz prebivališta brisati ni one koji su evidentno zloupotrebljavali prebivalište. Izmijenjeni zakon bi trebao omogućiti točnu evidenciju prebivališta, kao vjerodostojnu bazu za ostvarivanje drugih prava, rekao je. Kao najvažniju novinu naveo je mogućnost da MUP po službenoj dužnosti ili na inicijativu državnih ili lokalnih tijela može pokrenuti postupak brisanja osobe iz evidencije prebivališta. Naglasio je da zakon nije usmjeren protiv građana, odnosno da neće biti masovnih ad hoc brisanja bez provjere činjenica.

Na dojavu da netko ne prebiva ili je trajno iselio s adrese, policija bi trebala provesti terensku provjeru kojom bi se nedvojbeno utvrdilo stanje.


Piše: D. Bradvica (Dnevni List)


Nema komentara

Anketa

Ustavi