RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orešković sa papom Franjom: Ravnopravnost Hrvata u BiH od strateške važnosti za Hrvatsku

Napisano 08.04.2016. 08:52

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković u službenom je posjetu Vatikanu. Susreo se s papom Franjom. U polusatnom razgovoru dotaknuli su se tema – kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, migrantske krize te položaja Hrvata u BiH. Predsjednik Vlade Papi je darovao “Hrvatski misal”, objavljen 1531., tiskan glagoljskim pismom na hrvatskome crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskoga. U pratnji premijera bila je i njegova obitelj, supruga i djeca.

Premijer Tihomir Orešković kazao je da je s Papom razgovarao o kardinalu  Stepincu te je izrazio nadu da će postupak kanonizacije bl. Alojzija Stepinca početi ovo ljeto i što prije završiti. Pozdravio je i Papinu odluku da se u taj postupak uključi Srpska pravoslavna crkva. Kardinal Stepinac je dio našeg identiteta, izjavio je Orešković novinarima nakon polusatnog susreta sa Svetim Ocem u četiri oka.

U razgovoru o migrantskoj krizi kazao je da je Hrvatska prema izbjeglicama pokazala humanost. Kazao sam i da smo spremni sada preuzeti 500 izbjeglica iz Turske, dodao je. Kroz Hrvatsku je na putu prema zapadnoeuropskim bogatim državama prošlo oko pola milijuna migranata. Razgovarali smo i o tome što cijela Europa može učiniti u vezi s tim pitanjem. Europa je krenula u rješavanje tog pitanja. Nadam se da ćemo naći rješenje, kazao je hrvatski premijer Orešković.

Orešković je, kako javlja Hrvatska televizija od pape Franje zatražio potporu i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako bi bili ravnopravni s ostalim narodima i vjerama, ističući stratešku važnost tog pitanja za Hrvatsku, ali također dodajući i stabilizirajući učinak pitanja ravnopravnosti triju naroda na regiju. Potvrdio je novinarima da je, nakon što je to učinila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pozvao Papu da posjeti Hrvatsku.

Gospođa Sanja Orešković darovala je Svetom Ocu srebrni medaljon s likom kardinala Stepinca. Iskoristila je prigodu da mu uputi posebnu molbu. Srca bi nam bila puna da Crkva kanonizira kardinala Alojzija Stepinca. To bi puno značilo za našu domovinu Hrvatsku. Hvala Vam na tome, Sveti Oče, i hvala Vam za Svetu godinu milosrđa. Dragi Sveti Oče, računajte na nas Hrvate koji u svojim molitvama upiru nadu za sretniju budućnost naše zemlje, rekla je Sanja Orešković Papi.

Nakon susreta s papom Franjom premijer Hrvatske se sastao s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom. S njim je, kako se doznaje, razgovarao o povratu crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana. Tijekom posjeta Vatikanu hrvatski premijer će obići i glavne vatikanske znamenitosti, među ostalim, baziliku svetog Petra, grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. U izaslanstvu premijera Oreškovića je i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Uoči odlaska u Vatikan premijer se sastao s predstavnicima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

Odnosi Svete Stolice i Hrvata traju već 11 stoljeća. Još 879. papa Ivan VIII. uputio je pismo knezu Branimiru jamčeći molitve za njegovu ‘zemaljsku kneževinu’. Sveta Stolica priznala je hrvatsku neovisnost među prvima, 13. siječnja 1992., za vrijeme pontifikata svetog Ivana Pavla II. – pape koji je naklonost prema Hrvatskoj potvrdio i trima pastoralnim posjetima.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi