RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otišla 923 hrvatska liječnika, zamjene dolaze iz BiH

Napisano 20.02.2015. 10:19
Liječnici

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 923 liječnika zatražila su dokumentaciju za rad u inozemstvu, a istodobno ih je samo 135 pokazalo interes za dolazak, i to najviše liječnika iz susjednih zemalja koji imaju hrvatsko državljanstvo, doznaje se u Hrvatskoj liječničkoj komori, prenosi HRT.

Najčešće odlaze anesteziolozi, radiolozi, kirurzi i ginekolozi, prosječne dobi 39 godina. Šezdeset posto njih su bolnički doktori, a samo 11% liječnici obiteljske medicine i hitne službe, koji se manje odlučuju za odlazak.

No, Hrvatsku napuštaju i nezaposleni liječnici i oni bez specijalizacije. Predsjednik Liječničke komore, doktor Hrvoje Minigo, upozorava da bi se Hrvatska uskoro mogla suočiti s ozbiljnim problemom manjka doktora medicine i zdravstvenih radnika.

Nedostatak zdravstvenog kadra ne može riješiti "inozemna radna snaga" jer je interes liječnika iz drugih zemalja za dolazak na rad u Hrvatsku puno je manji, pa je, po podatcima Komore, od ulaska u EU, tek 135 liječnika zatražilo priznavanje inozemne stručne kvalifikacije.

Među njima je više od 60 posto hrvatskih državljana koji su se školovali u Bosni i Hercegovini i Srbiji. U većini slučajeva za dolazak su zainteresirani liječnici koji još nisu stekli specijalizaciju. Državljana EU je malo.


Nema komentara

Anketa

Ustavi