RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvorena birališta i u Hrvatskoj, drugi dan glasovanja u inozemstvu

Napisano 08.11.2015. 09:33

U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina. Za Sabor se glasuje u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta, pravo biranja ima oko 3, 8 milijuna birača.

Birališta u Hrvatskoj otvorena su u nedjelju u 7 sati, zatvaraju se u 19 sati, u inozemstvu se glasuje drugi dan, ukupno je otvoreno gotovo sedam tisuća mjesta. Do zatvaranja birališta na snazi je izborna šutnja za koje je zabranjeno objavljivati izjave, fotografije kandidata, procjenu izbornih rezultata.

Osmi su to saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi. Za naklonost birača bore se političke stranke i koalicije, nezavisni i kandidati nacionalnih manjina, kandidata je više od 2.300 sa 166 listi, mahom stranačkih.

Najviše listi (19) istaknuto je u I. jedinici, najmanje (11), u XI. jedinici. Najmlađem kandidatu je 18, najstarijem 95 godina. Izbore prati više od 13 tisuća promatrača.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo će objaviti oko 22 sata, do kada bi moglo biti obrađeno oko 15 posto biračkih mjesta. Podatke o izlaznosti objavit će u dva navrata, u podne i u 17 sati.

 

Drugi dan glasovanja u BiH

 

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su i u nedjelju u 7 sati, drugoga dana glasovanja za hrvatske državljane koji žive u BiH ili privremeno borave u ovoj zemlji.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nije objavilo podatke o odzivu prvoga dana za 11. izbornu jedinicu, no prema procjenama s birališta odziv je bio dobar. Pojedini mediji objavili su podatak da je prvoga dana na birališta u BiH izašlo skoro 8000 glasača.

Na 33 otvorena birališta u BiH nisu zabilježene veće gužve, kao ni problemi u izbornom procesu. Očekuje se da će danas biti veći izlazak birača na izbore jer je tradicionalno u BiH izlazak birača veći u nedjelju nego u subotu.

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH mogu glasovati na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci koja su otvoreni do večeras u 19 sati. Najviše je biračkih mjesta, njih 20, otvoreno u Mostaru. U Sarajevu je otvoreno osam mjesta, u Tuzli tri, a u Banjoj Luci dva biračka mjesta.

U BiH, prema neslužbenim podacima, ima 264 tisuća hrvatskih državljana s biračkim pravom,a za ove se izbore aktivno registrirali njih više od 20 tisuća. Bez obzira na prethodnu registraciju  Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu na dane izbora pravo na glasovanje dokazati potvrdom za glasovanje koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je oko 17.000 birača.

Inače, u sklopu 11. izborne jedinice glasovat će se u 48 država na 114 biračkih mjesta, a za  tri saborska mandata iz „dijaspore“ ove se godine natječu kandidati s 11 prijavljenih listi.

 

Dobar odziv u Njemačkoj

 

U inozemstvu, gdje se za novi saziv Hrvatskog sabora, glasuje se u subotu i nedjelju, izbori su jučer protekli regularno, bez nepravilnosti, uz dobru izlaznost u BiH i Njemačkoj, obznanilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U Njemačkoj je odaziv jučer bio dobar, već ujutro birači su stvorili redove za glasovanje. U inozemstvu se glasuje u 48 država diljem svijeta, a zbog vremenske razlike birališta u Australiji, konkretno u Cannberi, Melbournu i Sydneyju, otvorena u petak u 21 sat, po hrvatskom vremenu, već su zatvorena.

Od 7 do 19 sati na biralištima u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, piše Fenix Magazin, u Njemačkoj glasalo je oko 5,500 birača što je oko 33% od ukupnog broja prijavljenih. Najviše birača glasovalo je u GK RH u Stuttgartu, njih 2.030. Slijedi potom generalni konzulati u Frankfurtu (oko 1.300), Münchenu (1.134) te Düsseldorfu (oko 600) birača.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi