RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pavao Miljavac: U BiH pripremljeno preko 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja

Napisano 16.09.2016. 17:35

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač primio je izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) na čelu sa Pavlom Miljavcom sa kojima je razgovarao o jačanju suradnje, a posebna tema sastanka bila je razmjena saznanja o navodima da pravosuđe BiH sprema optužnice prema pojedinim hrvatskim braniteljima i generalima, te pitanje tzv. hrvatske šestorke kojoj se sudi u Haagu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kovač je istaknuo kako će suradnja sa HGZ-om pomoći Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) u oblikovanju hrvatske vanjske i europske politike.

U središtu razgovora bila je složena situacija u BiH, izjavio je Kovač, te najava referenduma u bh. entitetu Republika Srpska, kao i položaj tamošnjeg hrvatskog naroda, koji je na tom području ustavotvoran i ravnopravan.

"Hrvatski narod u BiH je ugrožen i demografski", smatra Kovač.

On je također, govoreći o pitanju navodnih optužnica koje dolaze iz bh. sudstva protiv hrvatskih branitelja, poručio kako njegov resor surađuje sa DORH-om i kako se u vezi s tim vode razgovori sa predstavnicima BiH u cilju rješavanja tog problema.

Predsjednik HGZ-a general Pavao Miljavac je istaknuo kako je za Republiku Hrvatsku vrlo važno kako će se razvijati situacija u vezi sa optužnicama prema hrvatskom braniteljima. Ustvrdio je kako tu nije riječ samo o visokim časnicima i generalima iz BiH, nego i dijelom iz Hrvatske.

„Ono što nas zabrinjava je kvalifikacija tih optužnica. U svakoj preambuli optužnice provlači se udruženi zločinački pothvat sa potporom Republike Hrvatske, a u nekima čak uz potporu dr. Tuđmana i Gojka Šuška. To je za nas u potpunosti neprihvatljivo“, izjavio je Miljavac.

Istaknuo je kako HGZ ima informacije kako je pripremljeno preko 900 optužnica, a ukazao je i na to kako i suđenje tzv. šestorci u Haagu za Hrvatsku može biti opasno.

„Jer to poništava da je Hrvatska tri puta spasila BiH, zadnje je bilo sa 'Olujom' kada je praktički cijeli jedan korpus bio okružen. Isto tako, spominjemo i masu konvoja sa oružjem i opremom“, kazao je Miljavac i dodao: „Mi smo samo štitili naše nacionalne interese, stvarali osnovicu za operaciju u Hrvatskoj sa nikakvim ciljem agresije ili pripajanja tog područja Republici Hrvatskoj.“

On je kazao i kako je odluka o referendumu u RS-u "opasna i jednostrana".

Više od 80 hrvatskih generala sa različitim specijalizacijama članovi su HGZ-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi