RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Picula želi vratiti SDP-ovu listu za dijasporu

Napisano 28.10.2016. 19:42

Odlaskom Zorana Milanovića, koji je bio rodonačelnik stava da SDP na izbore u dijaspori ne izlazi, ta je osjetljiva tema otvorena među njegovim potencijalnim nasljednicima, a aktualizirana je nakon što je kontroverzni Željko Glasnović, koji je samostalno ušao u Sabor, izveo svoj politički show oko prosvjeda studenata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U razgovoru za Express kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula otkrio je kako upravo zbog opasnosti da se cijeli jedan birački korpus izvan Hrvatske “poistovjećuje s ekscesima notornoga Glasnovića” on želi da SDP odsad ima listu za dijasporu.

“Da, zalagat ću se da odsad imamo listu za dijasporu. Jer i tamo žive naši državljani koji imaju pravo glasa te dok god važe ustavne odredbe o državljanstvu i pravu ljudi bez prebivališta u RH da glasaju za zastupnike u Hrvatskom saboru, mislim da bi se SDP, kao velika stranka, morao ponuditi i biračima u dijaspori”, govori Tonino Picula koji smatra kako je pogrešno pretpostaviti da su hrvatski birači izvan Hrvatske politički posve monolitni.

Slično razmišlja i Davor Bernardić koji smatra da dok god su Ustav i zakon ovakvi, SDP treba poštovati te zakone.

“Dijaspora se mijenja i siguran sam da bi SDP sa svojom listom u jednom Dublinu ili Bruxellesu pobijedio HDZ”, rekao nam je Bernardić, a njegov bliski suradnik koji ga i podupire zagovara da o tome odluku donosi Glavni odbor glasanjem.

Da o toj temi treba provesti raspravu tvrdi i mladi kandidat za predsjednika SDP-a Domagoj Hajduković koji namjerava to potegnuti i na unutarstranačkim raspravama.

No otkriva kako je njegov osobni stav i dalje da se o Hrvatskoj budućnosti treba odlučivati u Hrvatskoj. Orsat Miljenić i Ranko Ostojić također su bliže Hajdukovićevu osobnom stavu.

“Pitanje glasanja dijaspore je uređeno Ustavom i, dok je tako, svaka stranka treba odlučiti hoće li ići na izbore s listom ili ne. Mislim da je dosadašnja politika nesudjelovanja bila ispravna”, kaže nam Orsat Miljenić, dok šef izbornog stožera Ranka Ostojića i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin tvrdi  kako „glasovati trebaju osobe koje imaju prebivalište u RH, koji tu žive i plaćaju porez“.


Nema komentara

Anketa

Ustavi