RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prije 22 godine pao je Vukovar, simbol hrvatske obrane u Domovinskom ratu

Napisano 18.11.2013. 09:56
 Prije 22 godine pao je Vukovar, simbol hrvatske obrane u Domovinskom ratu
Vukovarci, domovinska i iseljena Hrvatska danas se sa pijetetom prisjećaju 18. studenoga 1991. godine, dana kad je pao Vukovar. Punih 87 dana grad heroj odoljevao je srbočetničkim napadima. Stanovnici Vukovara tri su  mjeseca proživljavali pakao, a kad je 18. studenog Vukovar pao - najgore je tek došlo. 22.000 stanovnika protjerano je iz grada, a JNA i paravojne jedinice počinile su najveći pokolj u Domovinskom ratu.

Više od 200 ranjenika iz vukovarske bolnice, odveli su na farmu Ovčaru. Zarobljenike, među kojima trudnicu i 16-godišnjeg dječaka mučili su, a onda ih pogubili i tijela bacili u jamu.

Opsada grada počela je 25. kolovoza. Dvije tisuće slabo naoružanih branitelja protiv gotovo 30.000 vojnika moćne JNA.

Njihov plan da Vukovar zauzmu brzo - izjalovio se. Nakon što je na Trpinjskoj cesti skupina Blage Zadre zaustavila napad tenkova - ulica je dobila naziv groblje tenkova, a Vukovar postao simbol otpora moćnom neprijatelju.

Vukovar se branio punih 87 dana - i onda doživio herojski poraz. Bio je to kraj najveće i najkrvavije bitke Domovinskog rata.

Međunarodnim promatračima i UN-u zabranjen je pristup pa Šljivančaninu ništa nije stajalo na putu da provede stravičan pokolj civila.

Na kraju - 3 i pol tisuće žrtava. Svaki četvrti poginuli u ratu - život je izgubio u Vukovaru. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi