RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prisegnuo Ivo Josipović

Napisano 18.02.2010. 13:29
Ivo Josipović - inauguracija

ZAGREB - Ivo Josipović danas je nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka svečano prisegnuo za trećeg hrvatskog predsjednika i time započeo petogodišnji mandat, javlja Hina.

Pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda Josipović je svojom čašću prisegnuo da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Prisegnuvši na Ustav RH, Josipović se obvezao da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Svečanu prisegu je, u pratnji supruge Tatjane i kćerke Lane, završio riječima "Tako mi Bog pomogao", a potom je prisegu i potpisao.

Sama svečanost počela je odmah nakon što je Grički top označio 12 sati i to himnom "Lijepa naša", koju su izveli akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i dječji zbor "Zvjezdice".

Dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić na inauguraciju je sa svojom suprugom Milkom došao kao posljednji uzvanik, a prije no što je zauzeo mjesto u prvome redu gledališta, zadnji je put kao vrhovni zapovjednik prošao kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne u tzv. tihom prijavku.

Svečanosti nazoči deset šefova država iz regije i srednje Europe, sedamdesetak državnih izaslanstava, te izaslanstva devet međunarodnih organizacija.

Inauguraciji nazoči i premijerka Jadranka Kosor s članovima Vlade, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem, te predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Hrvatske i brojni građani.

Josipović je mandat osvojio 10. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora.


Nema komentara

Anketa

Ustavi