RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Razlika u kvaliteti bila je prevelika

Napisano 11.01.2010. 08:40

Josipović slavi pobjedu

Ivo Josipović postao je prvi SDP-ovac nakon Ivice Račana koji je uspio pobijediti na državnim izborima. Nakon deset godina frustrirajućeg posta socijaldemokrata, ovaj profesor prava postao je treći predsjednik Republike Hrvatske. Josipović je pobijedio unatoč kroničnom nedostatku osobne karizme i stigmi političara koji “niti smrdi niti miriši”.

Tu je svoju objektivnu slabost tijekom četiri mjeseca duge kampanje uspio pretvoriti u vlastitu prednost: birače nije niti iritirao niti polarizirao. Jedan od ključnih elemenata Josipovićeve pobjede bila je i pogrešna strateška procjena ostalih kandidata da se u prvom krugu ne trebaju baviti Josipovićem.
- Bandić, Vidošević, Hebrang i Primorac vodili su bitku među sobom, ne dotičući se uopće Josipovića, koji je u prvom krugu ostao praktično netaknut – ističe stručnjakinja za politički marketing s Fakulteta političkih znanosti dr. Marijana Grbeša.

- Josipoviću treba priznati dvije stvari: uspio je svoju poruku o pravdi i poštenju nametnuti kao svoju razlikovnu prednost, a početnu poziciju sa starta utrke zadržati do kraja. Pritom ključnu ulogu nije odigrala Josipovićeva kampanja, koja je uz iznimku glazbenog spota koji je bio jedini moderniji i kvalitetniji iskorak, bila poprilično nemotivirajuća. Za Josipovićev uspjeh dobrim je dijelom zaslužna loša kampanja protukandidata – smatra dr. Grbeša.

Josipovićeva strateška odluka da u svoju blizinu ne pušta ljude koji su posljednjih osam godina upropaštavali SDP-ove parlamentarne kampanje pokazala se dugoročno dobrom.
- Josipović se pokušao prikazati kao predsjednik za koga će glasati svi. Mislim da u tome nije u potpunosti uspio. S izjavom o crvenoj Hrvatskoj vratio se u okvir ljevičara. Ipak, Josipović je uspio polarizirati Hrvatsku na dvije osnove: građansku i ruralnu, pristojnu i “drčnu”, i na koncu profitirao iz tih podjela – zaključuje Grbeša.

Josipovićev trujumf ujedno je i velika pobjeda Zorana Milanovića.  Predsjednik SDP-a, suočen s drastičnim padom vlastitog rejtinga, u očima običnih građana tijekom Josipovićeve predsjedničke kampanje uspio je zatomiti svoj ego-trip i prepustiti SDP-ovu predsjedničkom kandidatu da diktira ritam utrci koja ga je na koncu dovela do prestižne pozicije Mesićeva nasljednika.

Rušenje mita o Milanu

Milan Bandić izgubio je utakmicu za koju se spremao čitav život. U finale lige prvaka ušao je s previše golova zaostatka. Dvadesetak posto prednosti u prvom krugu jednostavno nije bilo moguće nadoknaditi.
- Bandić je u drugom krugu računao na automatsku podršku cijelog desnog krila. No, ni HDZ ni Crkva nisu mu javno dali svoju podršku, unatoč spotu o “crvenoj Hrvatskoj” kojim je pokušao homogenizirati radikalno tijelo desnice – ističe dr. Marijana Grbeša.

- Njegova kampanja vođena je potpuno nestručno, a u njoj je Bandić pokušavao biti nešto što on nije, trudeći se prikazati ozbiljnim liderom. Da je ušao u priču s populizmom berluskonijevskog tipa i biračima se predstavio kao fakin, farabunt hrvatske politike, sigurno bi mobilizirao veći broj birača. Bandić je imao šansu da kampanju nabije energijom. On to nije učinio, mobilizacijska dimenzija se izgubila – smatra dr. Grbeša.

Tri puta je u kampanji mijenjao svoju poruku, no, to nije i jedina nekonzistentnost na njegovu neuspjelom putu k Pantovčaku. Prvo se predstavljao kao feniks koji je srušio stranačke okove, ali o impotenciji stranaka malo je toga u mjesec i pol dana kampanje rekao.

Govorio je da je došlo vrijeme za neovisnog predsjednika, a na birališta nije uspio izvesti rastuću armiju građana koji prema političkim strankama osjećaju sve veći odium.

Predstavljao se kao protivnik establišmenta, ali su ga birači prepoznali kao dio struktura i na dan izbora ostali kući. Iako je otvoreno kritizirao Zorana Milanovića, do drugoga kruga nije istaknuo niti jednu slabu točku svojeg stvarnog protukandidata, Ive Josipovića.

Kad je SDP-ova kandidata i uzeo na nišan, napao ga je jer je “crveni” iako su partijski staž u Savezu komunista zajedno skupljali od 1980. godine.
Josipović je iza sebe stranačku mašineriju SDP-a imao bez koje je Bandić preko noći ostao. Prvu bitku koju je vodio bez socijaldemokrata je izgubio. Mit o njegovoj nepobjedivosti je srušen i veliko je pitanje može li se Bandić od toga ikada oporaviti.

Slobodna Dalmacija


Nema komentara

Anketa

Ustavi