RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

REAKCIJA IZ HRVATSKE: Avaz Dnevni, medij gnjevni

Napisano 21.10.2011. 23:17

Reakcija iz Hrvatske na loš spin netalentiranih novinara Avaza.

Inače nemam ni najmanju naviku pisati svoju reakciju na manipulacije koje se rade s mojim tekstovima kad god nekome stanu na žulj, no ovaj put to moram učiniti zato što je vijest s ovim tekstom na Dnevnom Avazu, uz popratne komentare dakako, vrlo eklatantan primjer onoga čega sam se više puta doticao u svojim osvrtima na situaciju u Bosni i Hercegovini. Kao što sam i predvidio u maloj napomeni na dnu svog prethodnog članka, i moje se ime trenutno provlači istim putevima kojima se provlače imena mnogih koji su podigli svoj glas protiv zapišavanja teritorija, vjerskog fundamentalizma i podizanja potpuno nepotrebnih međuetničkih tenzija koje dosežu vrhunac u periodu od posljednjih općih izbora u BiH. Etiketa koju je trenutno najlakše zalijepiti kad je riječ o diskreditaciji neistomišljenika po pitanju političkih zbivanja u Bosni i Hercegovini je, dakako, "fašist". Težina te riječi, njeno stvarno značenje i potpuno obezvrjeđivanje takvog krimena spominjući fašizam i kad treba i kad ne treba, dovelo je do toga da je u BiH, upravo zahvaljujući Avazu, Federalnoj televiziji i takvima , fašizam postao tek obična beznačajna riječ koja se spominje u svakodnevnoj raspravi po portalima, forumima i društvenim mrežama kao da se radi o nečem potpuno nevažnom.


No, koliko god redakcija Avaza i ostali huškači obezvrjeđivali tu riječ njena težina ostat će zapamćena među onima koji su osjetili stvarnu težinu istinskog fašizma na svojim leđima, a živjet će i među nama koji odgovorno promišljamo politička zbivanja i gnušamo se manipulacija. A Avaz je, baš poput Federalne televizije, manipulatorski ratnohuškački medij čija uređivačka politika svjesno odbija odgovornije sudjelovati u oblikovanju bosanskohercegovačkog društva profitirajući od međunacionalnih tenzija prouzrokovanih, između ostalog, i obilježavanjem teritorija vjerskim građevinama. Meni takva neodgovornost ne leži pa sam osudio i hrvatsko zapišavanje teritorija te ponašanje i katoličkih vjerskih vođa, no taj dio članka je izostavljen pri prenošenju. Vrlo simptomatično. Također je vrlo simptomatično i to da još nikad na Avazu nisam zatekao članak kojim se kritizira ponašanje Islamske Zajednice u BiH. Ona je, po svemu sudeći, bezgrješna i njeno djelovanje je u potpunosti afirmativno prema normalizaciji odnosa u Bosni i Hercegovini. Tu ćemo se ja i Avaz teško složiti.


Ovakva neodgovornost redakcije Dnevnog Avaza također je nešto simptomatično za čitavu Bosnu i Hercegovinu, nipošto samo za Bošnjake, da se razumijemo. Sudjelovanje medija u oblikovanju jednog tako složenog društva nosi za sobom, osim profita koji je vlasnicima na prvom mjestu, i određenu društvenu odgovornost. Avaz očito ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost za sudjelovanje u društvenim procesima u BiH jer njihova uređivačka politika, osim što svjesno manipulira svojim čitateljima, također i odobrava komentare čitatelja koji pozivaju na obračun s Hrvatima, istrijebljenje "škutorske manjine", pedofilskih nevjernika i sl. Dvoumio sam se da li neke od tih komentara prenijeti da svi dobiju uvid u taj civilizacijski nivo i bez da posjete stranice Avaza, ali ne želim oskvrnuti ovaj svoj mali dio internetskog svemira u kojem za takve izraze i rečenične konstrukcije nema mjesta. Jasno je što se ovdje događa svakome tko ima i najmanju naviku korištenja sivih moždanih stanica. Nakon što su u hrvatskim područjima Federacije BiH niknuli plakati s natpisom "Dobrodošli u Herceg-Bosnu" kojima je, iole normalnoj osobi je jasno (a za pismene su autori projekta napisali i u proglasu za medije), cilj bio ne proglasiti entitet jer to još nikome s plakatima nije uspjelo, već ukazati na to da se Hrvati politički nalaze na rubu i da narod, ovaj puta bez političara koji su njegov interes više puta izdavali, još uvijek zna što želi. A želi biti suveren i svoj na svome u svojoj državi - Bosni i Hercegovini.


Avaz kao neodgovoran medij koji širi mržnju među narodima Bosne i Hercegovine je i takav kreativan način kojim su anonimni pojedinci i grupe pojedinaca aktualizirali hrvatski problem u BiH, a potpuno zaobišli korumpirane političare, odlučio iskoristiti za huškanje i izazivanje nepotrebne paranoje. U tom smjeru ide i hajka koja je pokrenuta prema portalu hercegbosna.org čija se adresa nalazi na plakatima, a moj tekst je postao naglo zanimljiv kako bi se diskreditiralo taj portal i na sve načine se pokušalo imputirati mu nekakav fašizam ili mržnju protiv koje se, posljedično tome, bošnjački narod s Avazom na čelu mora boriti. Porazno bi bilo za Bošnjake da ih vodi Avazova misao. Bilo bi puno korisnije da se redakcija spomenutog bošnjačkog medija zapita je li za Bosnu i Hercegovinu korisniji urinocentar, ogromna betonjara bez imalo duha kakvog je Ćurčinica posjedovala, ili mir među narodima i građanima u Općini Livno. Da nije obilježavanja teritorija ovih dana u Livnu ne bi bilo ni najmanjih tenzija, prosvjeda pred zgradom općine, političkih natezanja oko nadležnosti, već bi se živio sasvim normalan život. Što bi bilo s muslimanima? I oni bi živjeli normalno, klanjajući i upražnjavajući svoje vjerske običaje u jednoj od pet livanjskih džamija dok se njihova Ćurčinica ne obnovi u izvornom obliku. Bili bi to lijepi dani za Livno, ali loši za redakcije Avaza, Federalne TV i takvih jer ne bi imali "štofa" za širiti svoju netoleranciju i politički ekstremizam.


Što se tiče slike koja je išla uz tekst, a također ju se smatra prilično spornom, ona je preuzeta s islamskih stranica, pronađena na Googleu (može se vidjeti, recimo, tu i tu). S obzirom da se ono na što se ja referiram riječju urinocentar gradi arapskim novcem, obojana je u zelenu boju. Moram priznati da nisam veliki stručnjak po pitanju islama, stoga ne znam ima li ona neko dublje vjersko značenje, no meni izgleda kao kupola iza koje stoji minaret. Značenje arapskih simbola ne znam. Zašto ona redakciju Avaza, koja je po svom viđenju čvrsto stala u obranu islamskih vrijednosti, podsjetila na organ na koji ih je već podsjetila, to ne bih znao niti me zanima. Sad je predočen i original da svi znaju o čemu se radi, a istinske vjernike muslimane ta i takve slike asocirat će samo na svoje pravo značenje. Huškače, profitere na međunacionalnoj mržnji, podržavatelje političkog obespravljivanja jednog konstitutivnog naroda može asocirati na štošta. Takvima ionako nema pomoći.

Gustav, Split


http://www.eislamicarabic.com/islamic-clip-art/mosque-clip-art-BMP.html

Nema komentara

Anketa

Ustavi