RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

S papom Franjom u Rio de Janeiru i 350 mladih Hrvata

Napisano 10.08.2013. 12:15
S papom Franjom u Rio de Janeiru i 350 mladih Hrvata

Dvoje hrvatskih odabranika - Mate Čutura i Sunčica Biškup imali su čast da odjeveni u narodne nošnje budu uz poglavara Katoličke crkve na svečanom otvorenju i zatvaranju 28. svjetskog dana mladih, od 23. do 28 srpnja, rekla je za Hinu Ivana Čogelja, koja je također bila na pozornici i nosila hrvatsku zastavu

Na Svjetskome danu mladih s papom Franjom krajem srpnja u brazilskome gradu Rio de Janeiru bilo je i 350 mladih vjernika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potvrdila je voditeljica ureda Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za mlade Ivana Čogelja. Dvoje hrvatskih odabranika - Mate Čutura i Sunčica Biškup imali su čast da odjeveni u narodne nošnje budu uz poglavara Katoličke crkve na svečanom otvorenju i zatvaranju 28. svjetskog dana mladih, od 23. do 28. srpnja, rekla je za Hinu Ivana Čogelja, koja je također bila na pozornici i nosila hrvatsku zastavu. Na to jedinstveno hodočašće mlade katolike iz Hrvatske i BiH vodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, koji ih je za tu prigodu i posebno pripremao. U Brazil su, naime, doputovali 15. srpnja i sedam su dana imali pripreme u petstotinjak kilometara udaljenoj biskupiji Sao Paolu.

"Biskupova predavanja mladima bila su o misijama, što je bila i tema ovogodišnjega Svjetskog dana mladih", rekla je Ivana Čogelja, prisjećajući se da je poseban dojam tom duhovnom putovanju davalo i druženje s domaćinima u čijim su obiteljima mladi bili smješteni. Putujući autobusom iz Sao Paola na glavni skup u Rio de Janeiru mladi su, na otprilike pola puta, posjetili i jedno od najvećih svetišta u Južnoj Americi - Svetište Naše Gospe od Ukazanja, koja je ujedno i zaštitnica Brazila.
Svjetski dan mladih, na kojem se po policijskim procjenama okupilo čak 400.000 hodočasnika, počeo je koncertima i svetom misom 23. srpnja na plaži Copacabani koju je služio nadbiskup Rio de Janeira mons. Orani Tempesta. Misa je bila posvećena "svima koji vjeruju da je novi svijet moguć , svima mladima i onima progonjenima i ranjenima životom, nezaposlenima, bez obitelji, koji lutaju ulicama ili su zatočeni". Nadbiskup je izrazio želju da svi "sudjeluju u istinskom susretu s Kristom i vrate se u svoje zemlje kao misionari nove evangelizacije". Pozvao ih je da se prije toga "pokaju".

Program susreta sa Svetim Ocem u tjedan dana, koliko je trajao Svjetski dan mladih, bio je obilježen festivalom mladih - koncertima, svetim misama i glumom. Petak, 26. srpnja, bio je rezerviran za molitvu Križnoga puta, a subota, 27. srpnja, navečer za bdijenje s papom Franjom, podsjetila je Ivana Čogelja i dodala kako su na tim programima koji su se održavali na plaži Copacabani mogli biti mladi iz svih krajeva svijeta. Podsjetila je i da je za mlade iz Hrvatske i BiH u Rio de Janeiru s biskupom Gorskim bio organiziran i svakodnevni program kateheza koji se sastojao od slavljenja, pjevanja te nagovora biskupa na riječi uzete iz Evanđelja po Mateju: "Idite i učinite sve narode učenicima mojim!" To je bila i poruka pape u miru Benedikta XVI. mladima za 28. svjetski dan mladih.

Papa Franjo slavio je u nedjelju, 28. srpnja, završnu misu pred nepreglednim mnoštvom na plaži Copacabani te je najavio da će idući susret s mladima biti 2016. u poljskome gradu Krakovu. Taj je srednjoeuropski kulturni i sveučilišni centar izabran u spomen na papu Ivana Pavla II., Poljaka iz te regije. Papa je pozvao mlade katolike da "bez straha naviještaju svoju vjeru sve do periferija svijeta", svima bez razlike, ističući da je Evanđelje "namijenjeno svima, a ne samo najotvorenijima". Govoreći pred više od tri milijuna vjernika, uglavnom mladih iz Brazila i Latinske Amerike, Papa je opetovao: "Nema granica ni međa: Isus nas šalje svima, ne samo onima koji su mu bliži i koji su otvoreniji." Hodočasnici su tijekom mise nosili golem natpis s fotografijom pape Franje koji je u 76. godini pokazao nevjerojatnu snagu tijekom boravka u Rio de Janeiru i osvojio mlade svojom srdačnošću i iskrenošću.

Dnevno.hr 


Nema komentara

Anketa

Ustavi