RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sad me blati, a zivkao me za svoje izborne slagalice

Napisano 28.04.2011. 18:08

Pukla ljubav - Josipović oštro odgovorio predsjedniku SDP-a BiH Lagumdžiji

Sad me blati, a zivkao me za svoje izborne slagalice

Hrvatski predsjednik očitovao se i o najavljenu referendumu u RS-u: Važne odluke treba donositi konsenzusom triju naroda!

Iako su se odnosi između predsjednika Josipovića i šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije donedavna činili idiličnima, od nedjelje se komunikacija žestoko zaoštrila. Lagumdžija je, naime, javno pozvao Josipovića i srbijanskog predsjednika Tadića da se očituju o referendumu o sudu i tužiteljstvu u BiH koji u Republici Srpskoj želi organizirati Milorad Dodik.
- Najavljeni referendum nema potporu sva tri naroda, oba entiteta ni većine građana BiH - stoji u Lagumdžijinoj izjavi, u kojoj se ističe da je referendum o čijem je održavanju 13. travnja odlučio parlament RS protivan Daytonskom sporazumu.
- Ovo je dobra prilika i predsjedniku Josipoviću, koji je u bilateralnim susretima s Tadićem isticao potrebu konsenzusa svih naroda i građana BiH, da se javno očituje o referendumu - rekao je Lagumdžija i izazvao žestok Josipovićev odgovor.
- U diplomatskoj i dobrosusjedskoj praksi smatra se da je gesta poput prozivanja putem medija ispod razine primjerene odgovornim političarima. Lagumdžija je mogao okrenuti moj broj i željenu informaciju odmah bi dobio. Ali, kad me pita putem medija, da mu tako i odgovorim - napisao je Josipović u odgovoru i istaknuo da "najavljeni referendum u RS ne smatra dobrom idejom jer sve važne odluke u BiH treba donositi konsenzusom triju naroda i obaju entiteta".
Pozvao je Lagumdžiju da načelo konsenzusa primijeni i u svojoj političkoj praksi. Josipović "ne zna zašto su ga do sada mediji iz Lagumdžijina zviježđa brutalno napadali kada je isto načelo promovirao" i podsjeća da Lagumdžija nije želio s njim ni u Ahmiće ni u Prijedor ni na druga stratišta u BiH, ali je dolazio k njemu u Zagreb tražiti podršku za svoje poslijeizborne slagalice.

A-MIR-Y

Na četiri dana u SAD
Susret s Joeom Bidenom i Hillary Clinton pa u posjet Chicagu
■ Josipović će utorak i srijedu provesti u Washingtonu u kojem će se susresti s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton. Teme razgovora bit će hrvatski ulazak u EU, suradnja i stabilizacija u regiji, stanje na Mediteranu i u arapskim državama.
Prije Washingtona Josipović će dva dana biti u Chicagu u kojem će održati i predavanje na Sveučilištu De Paul.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi