RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sanader, Maček i HDZ traže oslobađajuće presude, ostali blaže kazne

Napisano 05.03.2014. 18:36
Sanader, Maček i HDZ traže oslobađajuće presude, ostali blaže kazne

Dvogodišnje suđenje u slučaju Fimi media u kojem se bivšeg hrvatskog premijera i šefa HDZ-a Ivu Sanadera, njegovu bivšu stranku i ostale tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih ustanova i tvrtki, završilo je danas završnim govorima obrane i optuženih, a objava nepravomoćne presude najavljena je za 11. ožujka.

Optuženici, među njima i Sanader, koji negiraju Uskokove optužbe zatražili su oslobađajuće presude, dok bivši šef carine i HDZ-ov rizničarMladen Barišić, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević traže blaže kazne.

Zbog organiziranja skupine koja je preko agencije Fimi media izvukla 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki Uskok je za Sanadera zatražio najdulju zakonom predviđenu kaznu te oduzimanje 23,7 milijuna kuna, koliko iznosi nesrazmjer između njegove imovine i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

Za optuženike koji su priznali nedjelo Uskok je zatražio blaže kazne pa je tako za bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića predložena trogodišnja zatvorska kazna, za vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak dvije godine, a HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević godina i pol zatvora.

Za bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka nisu predložili konkretnu kaznu, ističući tek da je svojim iskazom pridonio otkrivanju strukture kriminalne grupe.

I prva optužena politička stranka, HDZ, trebala bi zbog korupcije svojeg bivšeg vodstva državi vratiti 30 milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama tužiteljstva, ostalo u stranačkom crnom fondu.

Nakon što je Sanaderova obrana jučer zatražila oslobađajuću presudu, ustvrdivši da se inkriminacija Sanadera isključivo temelje na iskazu Barišića, kojem se ne može vjerovati jer mijenja iskaze, Barišićeva obrana ustvrdila je danas da je Barišić svoju obranu iznosio spontano i da je nije dogovarao s Uskokom.

Barišićeva obrana ustvrdila je također da je Sanader svjesno manipulirao i zloupotrebljavao Barišića te ga obmanjivao da mu je prijatelj, a u pozadini priče bili su Sanaderovi financijski interesi. Sudu su predložili da mu se izrekne djelomično uvjetna osuda, čiji bi uvjetovani dio iznosio šest mjeseci.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović odgovorio je kako je završni govor Barišićeve obrane imputiran kao govor tužitelja koji ponovno kriminalizira Sanadera. Sanaderova obrana ostala je pri tvrdnji da Barišić ne govori istinu, a da je krivnju priznao, ne iz potrebe da bi rekao istinu već zato što najveći dio dokaza otpada na njega i što tako može umanjiti svoju krivnju.

Ratko Maček, koji također niječe krivnju, kazao je u završnom govoru da nije imao nikakve veze s isplatama tijekom izborne kampanje, a strašnim je ocijenio to što je njegov potpis na isplatnicama, kako tvrdi, krivotvoren. Maček je pred sudskim vijećem rekao da ne traži milost nego pravednost, dok je njegova obrana zatražila oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Nevenka Jurak i Branka Pavošević, koje su priznale krivnju, zatražile su blaže kazne no što je to predložio Uskok. Pavoševićevkin branitelj Davor Cahun zatražio je od suda da honorira njezino priznanje i doprinos utvrđivanju činjenica, predloživši da sud uzme u obzir izricanje blaže kazne no što traži Uskok.

Krešimir Vilajtović, branitelj Nevenke Jurak, rekao je da je uloga njegove branjenice posebna jer je sredstva stvarala svojim radom. Odvjetnik se usprotivio predloženoj kazni jer je Jurak priznala nedjelo i detaljno opisala svoju ulogu u izvlačenju novca. Dodao je kako je dopustila da se njezina blokirana sredstava i sredstva s računa njezine agencije prebace na račun suda.

HDZ-ov branitelj Davorin Budin zatražio je za HDZ oslobađajuću presudu tvrdeći da nije dokazana HDZ-ova krivnja u izvlačenju novca iz Fimi medije preko državnih tvrtki. Predstavnik HDZ-a Vladimir Terešakustvrdio je pak da je namjera autora optužnice, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bila kriminalizirati HDZ, donijeti pobjedu na izborima SDP-u i ostati na funkciji.

Predstavnica Fimi medije predložila je u završnom govoru da se toj agenciji izrekne blaža kazna i oduzme imovinska korist u iznosu manjem nego što to traži Uskok, objasnivši da su neki prihodi bili legalni.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi