RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Službeno pokrenuta istraga o dostavljanju tzv. brijunskih transkripata!

Napisano 25.04.2011. 19:52

Iako je zadnjih dana, bivši predsjednik Mesić optužio mnogo ljudi iz tadašnjeg i aktualnog političkog vrha za sudjelovanje u distribuciji transkripata u Haag, izgleda da će trakavica vjerojatno dobiti i sudski epilog.

Nakon višednevnih medijskih natezanja teme 'tko je Haaškom sudu predao transkripte brijunskog sastanka' premijerka Jadranka Kosor potvrdila je kako je istraga oko tog pitanja već pokrenuta, javlja Dnevnik.hr.

- Ja sam to već najavila, kao što znate, i na tom poslu se već radi - kratko je odgovorila predsjednica Vlade na pitanje novinarke hoće li se oko brijunskih transkipata biti istrage.

Podsjetimo, prvo je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao kako je transkripte Haagu predala Protuobavještajna agencija (POA) čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko.

Današnji ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko brzo je odgvorio kazavši kako je 'POA je dobila zadaću i pokušala utvrditi vjerodostojnost dokumenata' te da je 'to bio sav doticaj POA-e s tim dokumentom, i to u travnju 2005. godine.'

U javnosti se potom pojavio i drugi dio Mesićevog komentara oko transkripta u kojima je tvrdio kako kao predsjednik države 2000. godine od svog prethodnika nije preuzeo svu dokumentaciju jer je dio nedostajao. Za to je pak optužio Ivana Jarnjaka, tadašnjeg predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, Vladimira Šeksa i Miroslava Tuđmana. Sva trojica su ga demantirali. Također je spominjao umiješanost Vekića u svezi afere paljenja srpskih kuća u Zapadnoj Slavoniji za vrijeme akcije Bljesak. Podsjećamo da je Ivan Vekić bio ratni ministar MUP-a Republike Hrvatske. Ivan Vekić je vrlo brzo demantirao Mesićeve navode, otvoreno govoreći da bivši hrvatski predsjednik laže.

dnevnik.hr/hercegbosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi