RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Susret katoličkih obitelji: Na Trsatu tisuće vjernika i hodočasnika iz Hrvatske i BiH

Napisano 19.04.2015. 18:34

U Trsatskom marijanskom svetištu u Rijeci održan je 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, na kojem su sudjelovali svi hrvatski biskupi.

Na Trsatu se okupilo više tisuća vjernika i hodočasnika iz Hrvatske i BiH, a sudjelovali su i apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Ericco te pomoćni biskup banjolučki Mato Semren.

Misno slavlje, kojem je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, a propovijedao je krčki biskup u miru, predsjednik vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj Valter Župan.

Prije početka euharistijskog slavlja u Marijinom perivoju na Trsatu okupljene je pozdravio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Istaknuo je kako danas postoji potreba da Duh sveti, odnosno uskrsli Krist udahne novi život, novu snagu i nadu u obitelji i cijeli narod. Apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Ericco prenio je pozdravnu poruku državnog tajnika Vatikana kardinala Pietra Parolina.

Predsjednica je na Trsatu istaknula važnost obitelji kao jednog od temeljnih stupova društva, kojem treba pomagati, te je izrazila zabrinutost podacima da je u tri godine Hrvatsku napustilo više od 100 tisuća ljudi, posebice mladih i obrazovanih. Na pitanje hoće li inicirati zakonske promjene vezano uz tu problematiku, poput povećavanja rodiljnih naknada, kazala je da će to svakako učiniti, i to ne samo vezano uz porodiljne naknade nego i uz olakšanje mladim ljudima kada je riječ o brizi o djeci i njihovu čuvanju, te omogućavanju da ima više poticajnih zajmova kako bi mogli kupovati nekretnine, prenosi HRT.

Na novinarski upit može li se dogovoriti s premijerom Zoranom Milanovićem oko obilježavanja obljetnice Oluje, predsjednica je kazala kako ne želi da se bilo tko dijeli oko Oluje jer je to jedan od najvećih hrvatskih praznika i oko toga se moramo dogovoriti. Moramo uzeti u obzir i mišljenje građana o tome, posebno onih koji su sudjelovali u Oluji. Ja sam otvorena za sve prijedloge, istaknula je predsjednica Republike, dodajući da se to odnosi na mimohod u Zagrebu.

Prva.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi