RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tajna Pantovčaka skrivana 20 godina: Tri predsjednika odobrila čak 433 privilegirane mirovine!

Napisano 22.03.2013. 11:16
Tajna Pantovčaka skrivana 20 godina: Tri predsjednika odobrila čak 433 privilegirane mirovine!

Tko su ti ljudi te što su sve hrvatski predsjednici uzimali kao razlog da ih, neke već u ranim tridesetima, pošalju u pozamašnu mirovinu kao da su odradili četrdesetogodišnji radni vijek te kolike su te mirovine - jedna je od najstrože čuvanih tajni.

Od 1993. do 2013. trojica hrvatskih predsjednika Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ivo Josipović u privilegiranu mirovinu, kolokvijalno nazvanu 'predsjednička mirovina' poslali su ukupno 433 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, piše Jutarnji list.

Predsjedničke mirovine posebna su kategorija privilegiranih mirovina. U nju mogu biti poslani isključivo pripadnici OS-a i to ukazom predsjednika države kao Vrhovnog zapovjednika OS-a. Riječ je o iznimnoj ovlasti predsjednika države utemeljene na famoznom članku 5 Zakona o mirovinskim pravima za djelatne vojne osobe. U tome članku stoji da 'temeljem odluke Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, djelatnoj vojnoj osobi koja ima osobite zasluge za unapređenje Oružanih snaga, odnosno ako postoji drugi osobito važan razlog, vojna služba može prestati s pravom na starosnu mirovinu i prije ispunjenja uvjeta predviđenih Zakonom o mirovinskom osiguranju'.

Međutim, tko su ti ljudi, što su sve hrvatski predsjednici uzimali kao razlog da ih, neke već u ranim tridesetima, pošalju u pozamašnu mirovinu kao da su odradili četrdesetogodišnji radni vijek te kolike su te mirovine - jedna je od najstrože čuvanih tajni.

U HZZO-u istiću da je predsjednik Tuđman na taj je način umirovio čak 359 pripadnika Oružanih snaga, predsjednik Mesić 70, a aktualni predsjednik Ivo Josipović u dosadašnjem mandatu četiri. Imena, način, razlozi umirovljenja i iznose mirovina su službena tajna, rekli su iz HZZO-a. Do 2000. takve su mirovine u prosjeku su iznosile 5384 kuna neto, a nakon 2000. porasle su na 6129 kuna neto. Riječ je dakle o mirovinama u prosjeku trostruko većim od onih koje primaju građani sa 40 godina radnoga staža. 

dnevno.hr 


Nema komentara

Anketa

Ustavi