RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vehabije žele organizirati ćelije i u Hrvatskoj

Napisano 20.11.2015. 16:46

Način izvršenja ubojstva i kasniji tijek događaja ukazuju na to da Enes Omeragić nije iznenada uzeo oružje u ruke i nasumice pucao u dvojicu vojnika, nego da je riječ o planiranom zločinu, a informacije s terena ukazuju na to da je riječ o pripadniku vehabijskog pokreta, doznao je Jutarnji list u hrvatskim obavještajnim krugovima.

Sugovornici lista smatraju da vojnici nisu slučajne žrtve, već je Omeragić ciljano želio poslati jaku poruku. Kasnija pucnjava na autobus, bijeg pred policijom i potom samoubojstvo bombom ukazuju na to da bi mogla biti riječ o planiranom činu. A istraga tek treba utvrditi radi li se o činu pojedinca ili organizirane skupine. Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako je previše indicija koje govore da nije riječ o djelu pojedinca koji je pod utjecajem narkotika iznenada odlučio ubiti nekoga na ulici.

 

Utjecaj na Hrvatsku

Hrvatska Sigurnosna obavještajna agencija budno prati što se događa u Bosni i Hercegovini te se pomno prati kako ovaj događaj može utjecati na sigurnosno stanje u Hrvatskoj ili na hrvatski korpus u BiH.

Pokret vehabija u Bosni i Hercegovini pod jakim je nadzorom sigurnosnih službi u BiH, tvrde sugovornici Jutarnjeg. Prema njihovim riječima, hrvatske i BiH sigurnosne službe tijesno surađuju po tom pitanju.

U ovom trenutku teško je zapravo reći koliko je pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta u BiH koji su Sjedinjene Američke Države stavile na popis terorističkih organizacija. Kao centar za širenje radikalnog islamizma u regiji identificiran je Beč i organizacija oko radikalnog bečkog imama Muhameda Porče.

Uz njega, kao ključni čovjek vehabijske zajednice smatra se se Nedžad Kučević Balkan, poznatiji kao Abu Muhamed rodom iz Tutina u Srbiji. On je ovih dana razotkriven kao glavni pokretač i organizator portala Vijesti Ummeta koji je otvoreno pozdravio pokolj civila u Parizu te jučer ubojstvo dvojice vojnika u Sarajevu.

U toj poruci poziva mlade muslimane u BiH da uime Alaha krenu ubijati nevjernike u Bosni i Hercegovini te najvaljuje nove krvave pohode u toj zemlji. Bečki imam i njegovi suradnici prikupljali su novac za kupnju nekretnina u Bosni i Herecegovini.

 

Obitelj Plojović

Tim novcem od iseljenih Srba kupljena su cijela sela u pojedinim dijelovima Bosne u koje su se potom naselile vehabiije. U Beču je napravljen i plan organizacije vehabijskog pokreta u Hrvatskoj.

Njegov vođa trebao je biti Sead Plojović rodom iz Novog Pazara, koji je s obitelji živio u Zagrebu. U ožujku ove godine uhitila ga je srpska policija koja ga sumnjiči da je organizirao novačenje i slanje mladih muslimana iz Sandžaka u Siriju, gdje se bore u redovima ISIS-a.

Upravo se Seada Plojovića i njegovu sestru Nesvresu smatra osobama koje su organizirale udaju Dore Bilić za Seada Avdića s kojim je Dora prošle godine otišla u Siriju. Obitelj Plojović je, kako doznaje zagrebački list, već godinama pod nadzorom hrvatske obavještajne službe.

Prema podacima obavještajnih službi u regiji, Plojović je godinama aktivan u vehabijskoj organizaciji te ga se povezivalo s Novopazarcem Mevlidom Jašarevićem koji je 2011. pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

 

‘Kod nas je podignuta pripravnost’

“Naravno da Hrvatska može biti cilj terorističkog akta i naravno da smo na stupnju pripravnosti i na najvišoj razini spremnosti odgovora”, rekao je jučer ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Upitan za ubojstvo dvaju vojnika u Sarajevu, Ostojić nije želio govoriti opširnije već je rekao je da to nije isti slučaj kao u Zvorniku, kad su od Hrvatske traženi određeni podaci.


Nema komentara

Anketa

Ustavi