RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Vlak slobode" - Simbol završetka vojno-redarstvene operacije "Oluja"

Napisano 26.08.2017. 23:58

Na današnji dan prije 22 godine "Vlak slobode" povezao je Zagreb i Split. Simbol je završetka vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Sjećanje na taj dan Hrvatske željeznice i Grad Split obilježili su putovanjem do Knina, gdje je položen vijenac na spomenik hrvatske pobjede "Oluja 95".

Ovim želimo očuvati sjećanje na događaj prije 22 godine kada je "Vlakom slobode" iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, prenosi HRT.

"Mi smo u Splitu veoma ponosni na taj događaj i tadašnji doček 'Vlaka slobode' kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj 'Oluje'. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi - 'što im još može obećati', a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili 'Vukovar', 'Vukovar' ", naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem "Vlaku slobode" Split-Knin-Split, izjavio je da su Hrvatske željeznice poduprle prijedlog Grada Splita za obilježavanje spomena na "Vlak slobode" koji je prije 22 godine putem od Zagreba do Splita povezao dotad razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

U današnjem "Vlaku slobode" bili su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

U "Vlaku slobode", koji se u poslijepodnevnim satima vratio u Split, čelnici splitskog javnog poduzeća "Promet" i "HŽ Putnički prijevoz" potpisali su ugovor o uvođenju zajedničke mjesečne prijevozne karte kojom će se na području Splita i Kaštela moći putovati autobusom i vlakom.

Radnici, učenici i studenti će od 1. studenog ove godine, na temelju tog ugovora, moći koristiti integriranu (jedinstvenu) kartu za autobusni i željeznički prijevoz na području Splita i Kaštela, a od 15. rujna ove godine i umirovljenicima će biti omogućena kupnja takve integrirane mjesečne prijevozne karte, rekao je direktor "HŽ Putnički prijevoz" Željko Ukić.

Ukić je tom prigodom najavio kako će i nakon 1. listopad ove godine svakodnevno prometovati noćna željeznička linija Zagreb-Split, koja je, je do sada bila na snazi samo tijekom turističke sezone.


Nema komentara

Anketa

Ustavi