RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Da, sada je borba za titulu – realnost!

Napisano 09.10.2012. 05:28

Prvu reprezentativnu stanku Zrinjski je dočekao s devet osvojenih bodova, što je učinak kojim su, bez obzira na poraze od Leotara (0:1) i Zvijezde (0:2), Pod Bijelim brijegom morali biti zadovoljni, najviše zbog teškog rasporeda i činjenice da se s tri postignuta pogotka teško moglo osvojiti više od devet bodova, iako je u teoriji, naravno, moguće.
Tada mnogi još uvijek nisu znali za što je sposoban ovosezonski Zrinjski, tako da smo s razlogom pisali da će odgovor na to pitanje dati utakmice između prve i druge reprezentativne stanke, a sudeći prema rezultatima istih, odgovor se nameće sam po sebi. Zrinjski je legitiman kandidat za naslov prvaka! Ne, naravno da ne tvrdimo da bi sada pred Dragana Perića i njegovu momčad za cilj trebalo postaviti osvajanje titule, ali pogled na ljestvicu ipak najbolje sugerira da je borba za naslov – realnost. Naime, zaostatak za liderom Sarajevom iznosi samo tri boda, iako je isto to Sarajevo u prvih devet kola imalo znatno lakši raspored, odnosno utakmicu više na domaćem travnjaku i tek jedan pravi derbi (Široki Brijeg 2:1). Ukratko, ako je borba za titulu realnost za Sarajevo i Željezničar, onda je i realnost za Zrinjski.
U jedanaest ovosezonskih utakmica Zrinjski je upisao osam pobjeda, jedan remi i samo dva poraza, a iako će objektivna analiza jasno otkriti da su rezultati bili bolji od igre, Zrinjski je ipak više nego zasluženo tu gdje jest, jer se ni za konkurente ne može konstatirati da su briljirali u dosadašnjim utakmicama, budući da su Željezničar i Sarajevo do određenog broja bodova također dolazili sretno i spretno, a do nekih i uz sudački vjetar u leđa.
Iako su dosadašnji rezultati Zrinjskog za mnoge neočekivani, mi smo ipak uoči početka borbe za bodove pisali kako simpatizeri mostarskog kluba imaju razloga biti optimistični. Podsjetimo na neke naše napise uoči početka sezone.

25. srpnja

“Pravu vrijednost momčadi Dragana Perića vidjet ćemo tek kada krene borba za bodove, puno toga će se pitati i konkurente, no na papiru to izgleda dosta dobro, puno bolje nego u ovo vrijeme prethodnih godina, pa čak bolje nego i 2008., iako je Zrinjski tog ljeta, kasnije se ispostavilo, slagao momčad koja je mostarskom klubu donijela drugi naslov prvaka. Da ne bi bilo zabune, ne tvrdimo da Zrinjski ima momčad za titulu, ali da ima momčad koja se može karakterizirat legitimnim pretendentom za Europu, to definitivno stoji.”

28. srpnja

“Iz pripremnih utakmica i učinjenog u prijelaznom roku simpatizeri mostarskog kluba ipak mogu crpiti blagi optimizam, jer je sedam dana prije početka sezone Zrinjski definitivno u boljoj situaciji nego što je bio u isto vrijeme uoči prošle i pretprošle sezone, a u kojima je, svi znaju, Zrinjski ostao bez željenog plasmana na međunarodnu scenu.”
Iako su, što je i logično, u prvom planu Perić i igrači, ponajveće zasluge za dosadašnje rezultate ipak idu na račun novog klupskog rukovodstva, budući da su u prva tri mjeseca ispunili sve zacrtane kratkoročne ciljeve – prvo su spriječili egzodus igrača i puno prije početka sezone selektirali igrački kadar, a usto su i znatno popravili atmosferu oko mostarskog kluba. Istina, tu atmosferu prije svega diktiraju rezultati, ali je iz poteza novih čelnika, koji ponekad ostaju i nezamijećeni, ipak jasno da su Marin Raspudić, Davor Martinović, Danko Šulenta i društvo ozbiljni u namjeri da od dvostrukog prvaka BiH opet naprave ozbiljan klub. Primjerice, Zrinjski je u prvoj reprezentativnoj stanci odradio mini-pripreme u Međugorju, dok je uoči GOŠK-a i Radnika momčad išla u karantenu u Čapljinu, odnosno Čitluk. Nemoguće je znati bi li Zrinjski iste rezultate ostvario i da nije bilo spomenutih mini-priprema i karantena, ali to su ipak potezi kluba koji svoje visoke ambicije želi karakterizirati utemeljenim…

DRAGAN PERIĆ
Titula? Idemo korak po korak…


Gotovo savršen učinak ostvario je Zrinjski između dvije reprezentativne stanke – u prvenstvu je osvojio deset od maksimalnih dvanaest bodova (Željezničar 1:0, Slavija 1:1, GOŠK 1:0, radnik 2:1), dok je u Kupu upisao dvije pobjede (Rudar 1:0, Sarajevo 3:1), iako su protivnici bili sve samo ne lagani.
- U nogometu je nemoguće bilo što planirati, ali to nam je ipak bio cilj koji smo postavili pred sebe uoči ovog ciklusa. Zbog tih rezultata prvenstvenu stanku ćemo provesti u dobrom raspoloženju, ali ovo nas ipak neće uspavati, jer u ovom ritmu želimo i nastaviti, izjavio je trener Mostaraca Dragan Perić dan nakon teško izborene pobjede protiv Radnika (2:1).
- Znali smo da će biti teško, budući da su utakmice protiv GOŠK-a i Sarajeva jako iscrpile igrače i to ne samo fizički. Da stvar bude gore, uvjeti za igru su bili slični onim u Gabeli, što je dodatno otežalo posao igračima, a ne treba smetnuti ni s uma da smo za protivnika imali Radnik, koji se digao te koji je i u Mostaru pokazao da nije slučajno otkinuo dva boda Željezničaru na Grbavici, kazao je Perić, koji je trijumf protiv Bijeljinaca okarakterizirao najvrjednijim u dosadašnjem dijelu sezone.
- Zbog svega što sam naveo, ova pobjeda sigurno ima najveću vrijednost. Imali smo sreću što Radnik u prvom dijelu nije poveo 2:0, jer bi nam u tom slučaju bilo jako teško napraviti preokret, no igrači su ipak smogli snage i uspjeli doći do tri jako vrijedna boda.
Šestim trijumfom u prvenstvu Zrinjski je prepolovio minus za liderom, tako da Sarajevo sada ima samo tri boda viška, ali Perić svejedno još uvijek ne želi pričati o borbi za titulu.
- Mi smo više nego zadovoljni dosadašnjim učinkom, jer ne vjerujem da je bilo puno onih koji su na startu prvenstva vjerovali da možemo skupiti ovoliko bodova u prvih devet kola. Istina, Sarajevo je na samo tri boda prednosti, ali ja ipak ne bih pričao o borbi za titulu, ne zato što sam mišljenja da to nije naša realnost, nego iz razloga jer smatram da nam je puno pametnije ostati čvrsto na zemlji i razmišljati kao do sada, odnosno nastaviti ići od utakmice do utakmice i u svakoj tražiti tri boda. Ja od starta sezone govorim da ćemo pokušati izvući maksimum, a na kraju ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti, zaključio je Perić.

Plemići u Slavoniji


Šesnaest igrača odlučio je Dragan Perić povesti u Strizivojnu, maleno mjestašce u Slavoniji, gdje će Zrinjski biti gost tamošnjeg niželigaša Šokadije. Utakmica se igra povodom 85. godišnjice Šokadije, a Perić je put Hrvatske odlučio povesti Melhera, Hadžića, Pehara, Markića, Krištu, Muminovića, Vrdoljaka, Lisicu, Arežinu, Čilića, Ferenca, Martinovića, Brlenića, Bubala, Sesara i Bekića.

Trening tek u četvrtak


Igrači koji nisu otputovali u Slavoniju (Marković, Radeljić, M. Aničić, Miličević, Stojkić, Šćepanović, Marjanović, Žuržinov, Šćepanović, I. Aničić) dobili su čak tri slobodna dana, budući da je Dragan Perić prvi trening zakazao za četvrtak ujutro. Istog dana kombinirani sastav će igrati protiv mostarskog niželigaša Cima.

Krstičević na utakmici


Utakmici između Zrinjskog i Radnika uživo je svjedočio i Mišo Krstičević, trener splitskog Hajduka, koji se nakon utakmice zadržao u društvu užeg klupskog rukovodstva mostarskog kluba. Je li razlog Krstičevićevog dolaska bio određeni igrač Zrinjskog, nismo uspjeli saznati.

Piše: Mario Pandža


Nema komentara

Anketa

Ustavi