RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Najava 26. kola Premijer Lige BIH

Napisano 01.05.2010. 12:54
26 kolo

Kolo broj 26 je stiglo i sa njim počinje zadnja šestina nogometne sezone Premijer Lige BiH. Cijelu smo zimu čekali pomol proljeća i povratak nogometa u naše živote. Sada nam je ostalo još samo pet kola do nove stanke, i nova čežnja se već začinje. Srećom, imamo Svjetsko Prvenstvo iz Južnoafričke Republike (koje će vaš Herz pratiti bolje no bilo koji sportski portal) kao obmanu, koja će nam ubrzati protok ljeta. Ali do tada jedna i jedina - naša - PL. 

Crveni Karton: ide nogometašima susreta Čelik - Leotar koji su odlučili šakama regulirati tlak sportskog adrenalina. Odbijamo sve teorije zavjere i namještaljki, jer ako ih priznamo morali bi se oprostiti od nase ljubavi - sporta. To rečeno, nije potrebno uopće ustanoviti, što je našim narodima specijalitet, "tko je prvi počeo". Potrebno je priznati da je to čin kalibra pračovjeka, koji je bio lišen mogućnosti govora, pa je nečesto posezao za divljanjem. No, predaci naši su se napatili da stignu do ovdje, a morali su negdje početi. Izgleda da gledamo reprizu te evolucije.

Drugi Crveni Karton ide po peti put istom klubu za istu stvar. Uprava FK Sarajeva još uvijek lobira za preokret, ne jednog, nego dva susreta u kojima su se pokazali inferiornima Tuzlanskoj Slobodi (3:1 i 1:0). Uprkos pokazanom malograđanstvu velegrađana  navijača zbog kojeg bi, da imaju imalo obraza, trebali predati preostale susrete i čekati iduću sezonu kao osoba koja pokazuje svoje kajanje, oni guraju ne samo da im se smanji kazna za prekršaje (prazan stadion na x broju utakmica i novčana kazna), nego da dobiju bodove koji će ih uvući u europu putem varanja. Sve je na silu, mimo reda pa i ovo, nigdje ideje kojoj Fifa i Uefa teže - fer pleja.   

Ako već niste povratili od neizbježne rubrike, molimo vas pridružite nam se u pregledu susreta ovog kola. Ovaj put vam najavu donosimo uz male promjene, budući da svi susreti ne nose iste implikacije pa ćemo, uz dužno izvinjenje klubovima sa sredine i dna tablice i njihovim navijačima, dati više pažnje vodećim klubovima. Počinjemo sa tablicom, pa nastavljamo shodno najavljenom: 

 

1

Željezničar Sarajevo, Bosnia-Herzegovina

NK Željezničar

25

15

5

5

41:18

 

50

2

Borac Banja Luka, Bosnia-Herzegovina

FK Borac

25

16

2

7

33:20

 

50

3

Široki Brijeg, Bosnia-Herzegovina

NK Široki Brijeg

25

12

6

7

38:23

 

42

4

Zrinjski Mostar, Bosnia-Herzegovina

HŠK Zrinjski

25

12

6

7

38:25

 

42

5

FK Sarajevo, Bosnia-Herzegovina

FK Sarajevo

25

11

6

8

31:23

 

39

6

Velež Mostar, Bosnia-Herzegovina

FK Velež

25

11

4

10

39:27

 

37

7

Leotar Trebinje, Bosnia-Herzegovina

FK Leotar

25

11

4

10

27:34

 

37

8

Zvijezda Gradačac, Bosnia-Herzegovina

NK Zvijezda

25

10

3

12

26:37

 

33

9

Slavija Sarajevo, Bosnia-Herzegovina

Slavija Capajebo 

25

9

5

11

28:32

 

32

10

Olimpik Sarajevo, Bosnia-Herzegovina

FK Olimpik

25

8

8

9

21:31

 

32

11

FK Rudar, Bosnia-Herzegovina

FK Rudar

25

9

4

12

20:24

 

31

12

NK Travnik, Bosnia-Herzegovina

NK Travnik

25

8

6

11

30:35

 

30

13

Sloboda Tuzla, Bosnia-Herzegovina

Euro Sloboda

25

9

3

13

20:32

 

30

14

Čelik Zenica, Bosnia-Herzegovina

FK Čelik

25

8

5

12

24:28

 

29

15

FK Laktaši, Bosnia-Herzegovina

FK Laktaši

25

7

4

14

29:39

 

25

16

Modriča Maksima, Bosnia-Herzegovina

FK Modriča

25

7

3

15

27:44

 

24

 

 

Prvo da sa dnevnog reda skinemo manje važne susrete:

15.
FK Laktaai, Bosnia-Herzegovina   FK Laktaši : 8. Zvijezda Grada  ac, Bosnia-Herzegovina   NK Zvijezda

 
Najinteresantniji od drugorazrednih susreta. Laktaši su samo četiri boda iza Čelika, te pet iza Slobode i Travnika. Veziri primaju Čelika na začaranu Pirotu, što znači da će Laktaši, ako prevagnu, biti jedan bod iza ukoliko Travniki pobjedi ili dva tj tri ako dva remiziraju. Do kraja gostuju pod Bijelim Brijegom i na Grbavici, tako da ovdje moraju ići na sve ili ništa.
 
Svih vremena:  Neriješeno 1:1 i jedna neriješena
 
 

10. Olimpik Sarajevo, Bosnia-Herzegovina   FK Olimpik : 9. Slavija Sarajevo, Bosnia-Herzegovina   Slavija Capajebo

 
Susret nižeklasnih Sarajlija je važan koliko su i oni važni u gradu. Gubitnik će se spustiti na 13. mjesto i koprcati do kraja. Kratka povijest ih veže, mada je Slavija izbacila tadašnjeg drugoligaša iz Kupa BiH (1:1, 1:3). 
 
Svih vremena:  Jedan remi
 
 

12. NK Travnik, Bosnia-Herzegovina   FK Travnik : 14. elik Zenica, Bosnia-Herzegovina   FK Čelik

 
Gubitnik ovog derbija će biti favorit za prvu(drugu) ligu istih procentualnih vjerovatnoća kao i Laktaši. Sramotna čast. Travničani su ovdje ipak favoriti zahvaljujući hipnotiziranoj igri na Piroti, nizu bez poraza koji je dostigao 22. utakmice. Zadnji gost je umalo napravio iznenađenje, vodili su Trebinjci do samoga kraja kada je po dvanaesti put ove sezone Feđa Dudić zatresao mrežu gostiju. Nismo to pogrešno napisali, Dudić je postigao svih 12 zgoditaka na Piroti. Impresivno.  
 
Svih vremena:  Čelik 4:3  sa 3 remija
 
 

16.
Modri  a Maksima, Bosnia-Herzegovina   FK Modriča : 11. FK Rudar, Bosnia-Herzegovina   FK Rudar

 
Oba kluba prije no izađu iz svlačionice će reći sami sebi: "ovo nam dođe ko' kec na desetku". Porazom i vrlo vjerojatno remijem Modriča se oprašta od društva PL.  
 
Svih vremena:  Rudar 1:0
 
 

6.
Vele~ Mostar, Bosnia-Herzegovina    FK Velež : 1. }eljezni  ar Sarajevo, Bosnia-Herzegovina   NK Željezničar

 
Velež kao i Leotar nema prostora za kiks. Giljotinu drži konac (isprike za poređenje), mada Mostarci imaju mali adut u rukama - Modriču. Zadnje kolo su praktički upisana tri boda, ali zato podvig i sezona će stajati u domaćim dvobojima sa Željom i Borcem. To su prepone do željenog cilja, mada će uz to najvjerojatnije biti potrebna i jedna gostujuća pobjeda. Odlično su krenuli ove sezone, prštali su golovi na sve strane, ali na njihovu žalost, nisu uspjeli održati kontinuitet. No, nije sve gotovo, Rođeni će morati dati sve od sebe da pobjede ovaj tjedan, a mi vjerujemo da mogu i znaju. Da bi bili u društvu najboljih, moraju pobjediti najbolje - evo im šanse.
 
Željo je rutinski odradio trening sa Modričom, prošli tjedan, pobijedivši 3:0. Ovaj tjedan kvalitet protivnika se uduplao kao i važnost susreta, pa ostaje da vidimo jesu li Žutoplavi izgubili svoju gostujuću bravuru u Tuzli, ili je to bio lapsus u koncentraciji. Ipak su izveli mitski pohod, i negdje je morao doći kraj. Borac će prvi probati izbiti na sami vrh,  što će Želji možda biti mali psihički hendikep, mada rezultatski vladaju Veležom. Vrlo je moguća predaja Veleža ukoliko Željo dođe u rano vodstvo, kao što su signalizirali Mostarci kroz medijske nastupe. Ovo bi mogao biti odličan susret i prava poslastica za gledatelje.

Svih vremena: Željo 5:2 i dva remija
 
 

13. Sloboda Tuzla, Bosnia-Herzegovina   Euro Sloboda : 2. Borac Banja Luka, Bosnia-Herzegovina   FK Borac

 
Borac je povukao čudan potez. Odlučili su zatražiti od Saveza promjenu termina susreta sa Slobodom, koji je bio planiran za nedjelju. Držeći u vidu gostovanje Željezničara u Mostaru u subotu, koje vidimo težim, očekivali bi da bi Borac preferirao sačekati završetak tog dvoboja prije no počne, da zna na čemu je. No, Liga je dozvolila promjenu termina za petak, kako su to iz Banjaluke zatražili, pa nam ostaje to interpretirati kao punjenje baterija za Kup BiH, ili pak psihološki pritisak na Sarajlije koji bi morali ganjati rezultat, ukoliko Borac bude uspješan. Prošli tjedan su za dlaku izbjegli kiks na domaćem terenu, protiv Travnika, koji je u zadnje dvije sezone, osvojio četiri boda u dvadeset i sedam gostovanja. Bilo je 0:0 do sudačke nadoknade, kada je sudac nadoknadio Borčevu impotenciju svirajući jedanaesterac. Veći dio drugog poluvremena Banjalučani su odigrali sa igračem više, ali na kraju je ipak penal bio potreban za tri boda. Ovaj tjedan će probati izvesti što nije pošlo za rukom: Zrinji, Širokom, Želji i Sarajevu (dva puta), pobijediti ili oteti barem bod na Tušnju. Kako Tuzlanski Europljani objašnjavaju katastrofalnu poziciju na tablici kada su uspjeli nadigraiti sile PL? Kako god, nemaju vremena za objašnjenje jer im isto ističe. Srećom, poslije Borca igraju slavne goste iz Travnika i Modriču, što ih rješava prevelikog pritiska ovog petka. 

Svih vremena:  Borac 6:3  uz 2 remija
 
 

7. Leotar Trebinje, Bosnia-Herzegovina   FK Leotar : 3. `iroki Brijeg, Bosnia-Herzegovina   NK Široki Brijeg

 
Leotar mora ići na sve ili ništa od prve minute. Kvalitetom ne pariraju Širokom Brijegu, ali srcem sigurno jesu. Tri boda iz Zenice su stigla par dana nakon propuštene trice u Travniku (2:2). Vodili su Trebinjci od početka do samoga kraja, čak dva gola razlike, da bi na kraju predali tu prednost isto kao i Zrinjski u trećem kolu (vodili 1:3, završilo 3:3). Da se to odigralo u njihovu korist, Leotar bi danas bio na petom mjestu skupa sa Sarajevom, tri boda udaljen od Europe. Danas stoji samo stvarnost i Mount Everest pred Trebinjcima. Moraju na svom terenu tući Siroki, pa Zrinjski, pa Željezničar, da bi primirisali Europi. Sretno im.
 
Široki se razigrao u pravom trenu, poput vuka koji prati, prati, prati plijen, i čim vidi da je kraj blizu, ide svom snagom. Da su to uradili prije par tjedana, danas bi uigravali mladi pogon u prvu postavu. Ovako će se morati još malo oznojiti da postignu zacrtano. Koliko smo impresionirani poslovnim potezima njihove uprave smo u više navrata naveli. Od odlične organizacije sve infrastrukture koju nogometni klub mora imati, do klupskih dostignuća manjega gradića (ne zadugo ako pogledate demografske statistike), sve smo opjevali, osim jednog od lucidnijih transfera koji je ostao skoro neprimjećen. Naime u ljetnom prelaznom roku, na Brijeg je stigao dvadesetdvogodišnji Slavonac Hrvoje Misić, tada već proglašen najboljim igračem druge lige Republike Hrvatske. Da ima kvalitetu pokazao je u prvoj polusezoni trogodišnjeg ugovora gdje je u oskudnoj minutaži kao zamjena u zadnjim minutama postao drugi najbolji strijelac Plavih. Afirmacija je potvrđena od strane stručnog stozera koji mu je opravdano povjerio veću ulogu u timu. Potencijalno, uz mladog majstora i reprezentativca Antu Pinjuha, bit će nosioc igre u skoroj budućnosti. Svijetla budućnost, a niti malo tamnija današnjica je na Brijegu. Interesira nas samo kako to izgleda kada dva kluba igraju Euro susrete na istom stadionu. Slatke brige.
 
Svih vremena: Široki 8:6 i jedna neriješena
 
 

5. FK Sarajevo, Bosnia-Herzegovina   FK Sarajevo : 4. Zrinjski Mostar, Bosnia-Herzegovina   Zrinjski

 
Rano Euro (mini)finale za Sarajevo. Pobjeda Mostaraca i život će im ovisiti o Laktašima i Čeliku, i to pod Bijelim Brijegom. Jeziva zamisao. Mada uz tu logiku ide i mogući prolaz Veleža, sa pet pobijeda i dva poraza Zrinje u dvije preostale utakmice u Trebinju i na Širokom. Previše za očekivati svakako, ali brojni scenariji su u igri, pa "što nam je milo, to nam se i snilo", pa svi izvolite, uživajte po svom receptu.
 
Isti su klubovi tri puta ove sezone probali naći pobjednika, ali neuspješno. Dva su od tih tri, bili u okviru Kupa BiH, gdje je Zrinjski nastavio zahvaljujući pogotku na strani. Četiri prethodna susreta su prošla nulama gostiju u vidu bodova, čak i zgoditaka. Protiv ostatka klubova Zrinja nije primio gol u zadnje tri, dok je uzeo sedam bodova, a zakucao osam golova. Sa gledaocima ili bez, bit će ovo odličan susret.      .   
 
Kao što smo i nagovjestili, trebao se pronaći novi pilon Zrinje pored onog defanzivnog - koji je svakako zasut komplimentima sa svih strana svijeta za nastup u mladoj reprezentaciji. Dok se novi kandidat tražio i nalazio, našli su ga i drugi, što vam nije promaklo u medijima. Mi želimo mladim i talentiranim igračima, svim od reda, sve najbolje: zdravlje, slavu, blaga svjetska. Ali ništa nam nije draže nego ih gledati kako na samom kraju daju sve od sebe i postižu impresivne rezultate i time udaraju štambilj na zaključak svog ranog uzleta i tako ovjekovječuju svoje ime u jednom mjestu.     
 
Svih vremena: Sarajevo 7:6 i 2 remija
 
Željko L./Hercegovina.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi