RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Planinarski savez Herceg Bosne dobio 19 novih licenciranih vodiča

Napisano 22.10.2016. 17:51

Proteklog vikenda na Blidinju je održano polaganje za planinarske vodiče A kategorije – vođenje u ljetnim uvjetima, a ispit je ispred PS HB provela Stanica planinarskih vodiča Mostar, uz stručnu pomoć članova Hrvatskog planinarskog saveza.

Naime, nakon sudjelovanja na obukama održanima početkom ove godine i stjecanja iskustva u planinarskom vođenju od barem deset izleta, kandidati sa ispunjenim uvjetima pristupili su ispitu.

“Svi oni željno su čekali da i struka potvrdi njihove sposobnosti za ono što žele raditi – na svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo planinara koje će voditi, organizirati izlete i ture po brojnim planinama u okruženju, pa i dalje, kako bi skupa uživali u prirodi i druženju”, priopćili su iz Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Provjeravalo se teorijsko znanje o povijesti planinarstva, planinama, kretanju u planini, opremi, vodičkoj službi, ulozi vodiča u radu s grupom i psihologiji grupe te svim ostalim važnim temama o kojima su kandidati imali priliku naučiti tijekom obuka.

Kandidati su kako bi uspješno položili ispit morali proći kroz teorijski i praktični dio.

 

Vodiči

Tako je Planinarski savez Herceg Bosne dobio 19 novih licenciranih vodiča kojima je diplome i vodičke iskaznice dodijelio Branko Bago predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti Planinarskog saveza HB koji je prepoznao značaj vodičke službe u vremenu kada planinarenje i planinarski turizam zauzima sve veći značaj u BiH te svojim aktivnostima pridonosi sigurnosti posjetitelja i promociji prirodnih ljepota BiH.

Kandidati, sada već vodiči, imali su priliku još jednom se uvjeriti da vodička djelatnost nije nimalo jednostavna te da se znanja uvijek mogu usavršavati i razvijati iskustvom. Ali, to samo može biti poticaj za dodatno školovanje, a tko zna, možda i osposobljavanje za više kategorije u planinarskoj službi ili prenošenje svojih znanja kroz opće planinarske škole i tečajeve.

 

Zahvalnica

Iz Planinarskog saveza HB zahvalili su se pročelniku Vodičke službe HPS-a Dorijanu Klasniću, instruktoru HPS-a Mladenu Mužiniću, te Kenanu Muftiću, prvom čovjeku Terra Dinarice, što su još jednom podijelili svoje bogato znanje i iskustvo, a u kandidata najviše cijenili motiviranost, želju za učenjem i napredovanjem.

Zahvalili su se i pročelniku mostarskog HGSS-a Oliveru Dujmoviću što je za potrebe održavanja ispita ustupio kuću za smještaj instruktorima, te naravno HPD Prenj za pomoć u organizaciji.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi