RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Provjere pripadnika HVO-a vršit će se i u Hrvatskoj

Napisano 04.06.2013. 11:56
Provjere pripadnika HVO-a vršit će se i u Hrvatskoj

SARAJEVO - Članovi Povjerenstva koje je formiralo Ministarstvo za pitanja boraca FBiH uskoro bi trebali otputovati u Hrvatsku radi provjere korisnika dobitnika najviših ratnih priznanja HVO-a, potvrdio je za Dnevni avaz Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca.

Zadatak ovog povjerenstva je da popise dobitnika iz FBiH koji su odlikovanje dobili iz Hrvatske usporedi s onima koje ima Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske.  
 
- Povjerenstvo će ponijeti popise i tamo ih usporediti, jer se ne može uraditi drugačije, zbog zaštite osobnih podataka korisnika boračko-invalidske zaštite. Znači, samo članovi ovih radnih tijela imat će pravo vidjeti te liste. Kada se ti popisi usporede, vidjet ćemo ima li netko sporan, rekao je Helez.
 
Prema njegovim riječima, za sada se ne može govoriti o broju korisnika boračko-invalidske zaštite koji su na nezakonit način ostvarili pravo na povoljnu mirovine i ostale beneficije.
 
- Mi imamo informacije da su neki korisnici iz Srednjobosanske županije i Hercegovine na osnovu falsifikata ostvarili to pravo. Čim utvrdimo imena, mi ćemo ih objaviti i protiv tih ljudi podnijeti kaznene prijave, kaže Helez, dodajući da će se tražiti utvrđivanje odgovornosti i onih koji su izdavali lažna odlikovanja te pokretanje istrage.

Podsjećamo, vlada Federacije BiH je na sjednici u ponedjeljak donijela niz odluka o braniteljskoj reviziji. Tako je odlučeno da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Federalna uprava policije, u suradnji s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, načine poseban plan podrške reviziji kao i da se zamrznu primanja onima koji odbijaju dostaviti predmete resornom ministarstvu.

Vlada Federacije odlučila je nabaviti i vozila revizorima.

Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi