RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sjećanja na molitvu, smrt i život na jednome mjestu

Napisano 21.10.2010. 09:38

Orašje - 18 godina od prve operacije u ratnoj bolnici u samostanu u Tolisi

Sjećanja na molitvu, smrt i život na jednome mjestu

Ratna bolnica u Tolisi otvorila je povijesno poglavlje obrane Posavine jer je ulijevala nadu i sigurnost u opstanak na slobodnim prostorima
 
Osamnaest godina nakon prve operacije obavljene u improviziranim uvjetima ratne bolnice, smještene u prostorijama samostana u Tolisi, ostale su uspomene, sjećanja, ratne priče, tužne slike koje su ostavile neizbrisive traume, ali i radosne trenutke spašavanja života. Obljetnica je protekla zabilježena samo u tim sjećanjima i skromnom svečanom ručku za prvih 15-ak medicinara okupljenih u prvim danima tog povijesnog vremena kada su udareni temelji postojeće Županijske bolnice u Orašju.

Nesebičnost

Kroz nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima kroz bolnicu su prošli veliki ljudi, ratnici, humanisti, dajući najbolje od sebe u službi nesebičnog spašavanja života. Danima nisu odlazili svojim domovima, nisu pitali za radno vrijeme mjereno ranjenima ozlijeđenima i, nažalost, najhrabrijim sinovima Posavine koji više nisu s nama.
- Stigao sam s 103. derventskom brigadom HVO-a i odmah sam, desetak dana od početka njezina rada, raspoređen u bolnicu. Tada i danas, ta je usporedba nemoguća. Radili smo s minimalnom dijagnostikom, ali davali smo sve od sebe da pomognemo, a često je ta prva pomoć bila i presudna za živote ranjenih, priča kirurg dr. Ćazim Kraljušić, jedini od liječnika nazočan skromnom slavlju koje je ravnateljica Županijske bolnice dr. Ružica Vukić upriličila u znak sjećanja na prvu operaciju.
- Kad ih se već nitko nije sjetio, željela sam bar ovako simbolično okupiti one koji su bili na samom početku stvaranja bolnice, kaže dr. Vukić. - Sjećam se trenutka kada smo se okupile nas nekoliko sestara Kata, Kisa, Dragica, Ćerima i počele uređivati te tamne prostore samostana, postavljati linoleume. Susrele smo se prvi put i s kirurškim instrumentima, znajući što nas čeka jer crta obrane bila je tik uz domove Posavljaka, priča sestra Jasmina Kos.

Prisjećanja

Sestra Manda Vukić od djevojčice u ratu postala je žena, upoznala muža i danas je s četvero djece, ali još podstanar. I sestra Kisa u ratu je kazala sudbonosno da. Sestra Luca kroz kontakt s pacijentima preležala TBC i sve preživjela. Danas je na Internom. Molitva, smrt, život, sve na jednom mjestu, jedinstveni su u sjećanju na ratnu bolnicu.
 
■ Povijesno poglavlje rada ratne bolnice
Kroz ratnu bolnicu je prošlo 58 vrhunskih stručnjaka iz RH

■ Današnja bolnica je stasala na temeljima ratne i sada broji 186 zaposlenika, kaže dr. Vukić. Samo u prvoj godini rada kroz bolnicu u Tolisi prošlo je 19.200 pacijenata. Ukupno je 45 zdravstvenih djelatnika i pratećeg osoblja otvorilo povijesno poglavlje rada ratne bolnice u Tolisi, među njima, uz ostale, šest liječnika i 14 medicinskih sestara. Kroz ratnu bolnicu je prošlo i 58 vrhunskih stručnjaka iz RH od kojih je bilo 42 liječnika koji si došli pomagati rad ratne bolnice u Tolisi. Iz Posavine nas je ukupno bilo 153 domaća zdravstvena djelatnika koji su prošli kroz četiri godine rada bolnice u Tolisi, kaže Marijan Mijatović.

|VL|HB.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi